Teken bijten om zich heen. Als je een tekenbeet hebt, kun je daar mogelijk flink ziek van worden. Snel die teek verwijderen, dus. Maar nog belangrijker is om te weten hoe je een tekenbeet kunt voorkómen. Dokter Rutger geeft tips. Beeld GettyImages
Teken bijten om zich heen. Als je een tekenbeet hebt, kun je daar mogelijk flink ziek van worden. Snel die teek verwijderen, dus. Maar nog belangrijker is om te weten hoe je een tekenbeet kunt voorkómen. Dokter Rutger geeft tips.Beeld GettyImages

Op deze plekken in Nederland heb je de meeste kans op een tekenbeet

Het tekenseizoen is ruimschoots van start gegaan, wat betekent dat je extra moet opletten bij het wandelen in de natuur. In het bijzonder als je op pad bent geweest in déze plekken.

Lizette van LoenenGettyImages

Verschillende onderzoeken van het RIVM, Wageningen University, Amsterdam UMC en Radboudumc samen, hebben duidelijkheid gegeven op welke plekken in Nederland je extra alert mag zijn op tekenbeten. Uit de onderzoeken is naar voren gekomen dat van alle 80 duizend tekenbeten, de meeste opgelopen zijn in Drenthe.

De top 3 provincies met de grootste kans op een tekenbeet

De meeste meldingen van tekenbeten kwamen respectievelijk uit de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland. De provincie met de minste meldingen van tekenbeten is Zuid-Holland. Het aantal tekenbeetmeldingen is het hoogst in juni en juli. Ruim vijftig procent van alle meldingen komen dan binnen. Volgens de onderzoeksresultaten ontdekt één op de vijf mensen meer dan één tekenbeet.

Populaire plekjes

Volwassenen bleken vaker gebeten in hun benen. Kinderen juist in de nek en op het hoofd. Vind je een teek, dan is het heel belangrijk dat je je hele lichaam goed controleert. Teken zitten naast het hoofd en de benen het vaakst bij de randen van ondergoed, in knie- en okselholtes en achter de oren.

Goed onderzoeken

De kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet ligt rond de twee tot drie procent. Als je de teek binnen enkele uren verwijdert, verminder je hiermee de kans op Lyme aanzienlijk, namelijk met vijftig procent. Onderzoek jezelf dus goed (in fel licht!) als je thuiskomt na een wandeling in de natuur.

Bron: Tekenradar.nl

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden