null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Op déze plekken kan straks een vaccinatiebewijs worden geëist

Hoewel een vaccinatieplícht op dit moment wettelijk (nog) niet mogelijk is, kan in de toekomst een vaccinatiebewijs worden geëist. De Gezondheidsraad zegt in een advies dat winkels, bedrijven, horeca en andere private partijen bezoekers hier in principe om mogen vragen.

Renée MulckhuijseGetty Images

Dit kan alleen niet zomaar, stelt de Gezondheidsraad. Bedrijven moeten zich aan strikte voorwaarden houden en het is aan de overheid om hierop toe te zien.

Vaccinatiebewijs laten zien

Het kan betekenen dat, als we eindelijk weer het terras op mogen, dat alleen mag als je een vaccinatiebewijs kan laten zien. Maar wanneer mogen bedrijven hierom vragen en hoe zit het met de regels?

"Economische belangen kunnen daarbij een rol spelen maar ook de wens om de gezondheid van de bezoekers te beschermen (uitoefening van zorgplicht)", stelt de Gezondheidsraad in het advies. "Op grond van de wet kunnen private partijen in principe vragen om het laten zien van een vaccinatiebewijs bij de toegang tot diensten of voorzieningen."

Lees ook:

Huisarts Ilona wacht met smart op coronavaccinatie: "Ik loop al bijna een jaar op eieren”

Onderwijs

Onderwijsinstellingen hebben een omvangrijke zorgplicht en daarom is het zaak om het besmettingsrisico voor docenten en leerlingen zo klein mogelijk te houden. Een vaccinatiebewijs tonen is alleen een eventuele oplossing als alle andere preventieve maatregelen zijn ingezet. De Gezondheidsraad vreest voor discriminatie als er geen ander alternatief, zoals een negatieve testuitslag, getoond mag worden.

Zorg

Zorgaanbieders mogen vanwege hun zorgplicht geen patiënten zonder vaccinatiebewijs uitsluiten van noodzakelijk acute zorg. Voor elk soort zorg moet verder een aparte afweging gemaakt worden.

Werk

Ook werkgevers hebben een vergaande zorgplicht. Thuiswerken is niet voor iedere beroepsgroep mogelijk. Het moet duidelijk zijn welke meerwaarde het vaccinatiebewijs biedt ten opzichte van de op dat moment geldende maatregelen. Per beroep moet een afweging gemaakt worden.

Sociale gelegenheden

In theorie voldoen sociale gelegenheden zoals horeca en festivals aan de voorwaarden voor de inzet van vaccinatiebewijzen. Uitgesloten worden van sociale gelegenheden wordt namelijk als niet-essentieel gezien. Tegelijkertijd geldt wel dat bedrijven moeten aantonen dat het bewijs bijdraagt aan de bescherming van de bezoekers.

Buitenlandse reizen

Het is een complex internationaal vraagstuk of vliegtuigmaatschappijen, treinmaatschappijen en rederijen die internationale reizen aanbieden om een vaccinatiebewijs mogen vragen. De Gezondheidsraad gaat daarom niet te diep op dit onderwerp in.

Lees ook:

Prikangst? Déze app helpt je te ontspannen vlak voor de vaccinatie

Discriminatie

De maatregel mag niet leiden tot verboden discriminatie en het is noodzakelijk om de privacyregels te respecteren. "Private partijen moeten altijd een belangenafweging maken. Zij moeten kunnen aantonen dat het vaccinatiebewijs een gerechtvaardigd doel dient, noodzakelijk is om dat doel te bereiken, dat de voordelen opwegen tegen de nadelen en er geen minder ingrijpende manier is om het doel te bereiken." De raad heeft een kader ontwikkeld voor bedrijven om de juiste afweging te maken.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Gezondheidsraad, Nos. Beeld: Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden