null Beeld

Op een leuke manier uit elkaar? Dat kán wel!

1 op de 5 scheidingen eindigt in een vechtscheiding. Daarom nodigt de gemeente Rotterdam stellen 1 jaar na de scheiding uit voor een gesprek over de gemaakte afspraken. Zo hopen ze de schade te beperken. Wat kun je zelf doen? 5 tips voor een harmonieuze scheiding.

online redactie Libelle Daily

Toen ze nog getrouwd waren, hadden Annelies en Thijs (niet hun echte namen) zelden ruzie. Hij was een in zichzelf gekeerde man die niet makkelijk over zijn emoties praatte en hun communicatie beperkte zich het laatste jaar voornamelijk tot praktische gesprekken over hun 2 dochters van 8 en 12. Juist vanwege dit gebrek aan contact wilde Annelies scheiden; ze was het zat om met een man te leven die de hele avond zwijgend voor de televisie hing.

Speelbal

Hun scheiding verliep echter verre van geruisloos. Toen zij een advocaat nam, nam hij er ook een en al snel werd er over alles gekift: over de omgangsregeling (hij wilde co-ouderschap, zij niet), over de verkoop van het huis (ze werden het niet eens over het bedrag), de verdeling van de inboedel (zij nam alles mee toen ze naar een kleine flat verhuisde) en over de nieuwe school waar de kinderen naartoe moesten na de verhuizing. Inmiddels doet de Kinderbescherming onderzoek naar het gezin. Want met de kinderen gaat het niet zo goed na anderhalf jaar ruziënde ouders om hen heen. Hun prestaties op school gaan achteruit en ze dreigen de speelbal te worden in het conflict.

Hoe je dat voorkomt? Zo dus!

1. Weet waar je het over hebt

Juist in het begin is het belangrijk om de juiste stappen te zetten om geen conflict uit te lokken. Ga niet onbezonnen te werk en kom goed beslagen ten ijs. Wat houdt een scheiding precies in, wat moet er allemaal geregeld worden, hoe maak je een ouderschapsplan, welke stappen moet je volgen? Op internet is alle informatie te vinden.

Stap niet naar de eerste de beste advocaat, maar ga met verschillende advocaten praten en kies iemand met wie het klikt en die luistert naar je inbreng. Een eerste gesprek is vaak gratis dus aarzel niet om rond te shoppen.

Probeer samen aan tafel te komen bij een advocaat/scheidingsbemiddelaar, dit kan veel conflicten voorkomen. Allebei een eigen advocaat betekent bij voorbaat strijd; meestal is dat niet nodig en wie eenmaal verwikkeld is in strijd, komt er niet makkelijk meer uit. Mediation is ook vele malen goedkoper.

2. Neem afstand van je ex

Mensen veranderen niet, en dat geldt ook voor de ex-echtgenoot. De kunst tijdens een scheiding is om dat te accepteren. Niet de ex is meer het probleem, het gaat er tijdens een scheiding om hoe de beide exen met elkaar omgaan, zeker als er kinderen zijn. Zie de scheiding als een zakelijk conflict en koppel dit los van alle gevoelens die er spelen. Houd de wensen zuiver en reëel. Eis bijvoorbeeld geen co-ouderschap als dat praktisch onmogelijk is.

LEES OOK: SCHEIDEN OF NIET? "GEEF NIET ZOMAAR OP"

3. Blijf sámen ouders

Maak je ex op een nieuwe manier onderdeel van het dagelijks leven. Als er kinderen zijn blijven jullie samen ouders en elkaar laten verdwijnen lukt niet. Gun de ander ook het ouderschap. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld als er mishandeling in het spel is, maar bij de meeste vechtscheidingen speelt dat helemaal niet. Voor kinderen is het belangrijk om met beide ouders een band te hebben; bied hier ruimte voor. Wees ook flexibel. Ruil eens een weekend en de kinderen mogen best bij papa's verjaardagsfeest zijn, ook al is het niet zijn dag. Zet je ego aan de kant als dat voor de kinderen beter is.

4. Zoek hulp

Een scheiding betekent: crisis. Het verlies van partner, huis, familie, vrienden. De wereld ligt in stukken. Erken hoe zwaar het is en ga met iemand praten als het je alleen niet lukt, bijvoorbeeld met een psycholoog. Het is zaak om overeind te blijven, ook voor de kinderen. Pas op voor alle goedbedoelde adviezen van vrienden en familie. Juist de omgeving kan nieuwe problemen creëren ('je moet voor jezelf opkomen', 'hij kan niet voor de kinderen zorgen', etc etc). Blijf bij jezelf.

5. Houd het hoofd koel

Een vervelende mail? Reageer niet meteen. Neem de tijd voor dingen en spreek bijvoorbeeld met jezelf af om pas te reageren als de heftigste emoties zijn gezakt. In het heetst van de strijd is een onverstandige mail of appje snel geschreven. Dom, dom, dom. Bel of app niet na een paar glazen wijn, ga niet schelden, maak geen ruzie, praat niet slecht over elkaar waar de kinderen bij zijn en manipuleer niet. Betrek een eventuele nieuwe liefde niet meteen overal bij. Echt, die hoeft niet mee naar de ouderavond. Jullie zijn wel uit elkaar, maar nog altijd sámen de ouders van jullie kinderen.

Tekst: Rosa Koelemeijer (2013). Bewerking: Elselien van Dieren. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden