Getty Beeld Getty Images
GettyBeeld Getty Images

Op vakantie in het buitenland corona opgelopen? Dít moet je doen

Je hebt liever niet dat het je overkomt, maar met de snel oplopende besmettingscijfers kan het zomaar gebeuren dat je op vakantie in het buitenland corona oploopt. Thuis zit je er al niet op te wachten; laat staan op een zonnig eiland of de camping. Wat moet je eigenlijk doen als je besmet raakt?

Kim Van WeeringGetty Images

En hoe kom je na je besmetting en quarantaine weer thuis?

Uitzoekwerk

Écht ontspannen en onbezorgd op vakantie gaan? Dat zit er voorlopig even niet in. Allereerst is het - voordat je de koffers of tassen pakt - belangrijk om je reisverzekering te checken, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook hangt veel af van de kleurcode van het land waar je naartoe gaat. Ga je bijvoorbeeld naar Mallorca, dat op dit moment oranje is, dan dekken bijna alle reisverzekeringen de mogelijke extra kosten die voortkomen uit een coronabesmetting niet. Dus als je langer op het eiland moet verblijven, dan zijn de hotelkosten en de kosten om je vliegticket om te boeken allemaal voor eigen rekening. Alle regels die gelden op jouw bestemming en alles waarmee je vooraf rekening moet houden om het land binnen te komen, vind je op de website ‘Wijs op Reis’.

Testen op vakantie

Ben je lekker vakantie aan het vieren en poppen de coronaklachten ineens op? Dan is het handig om als de wiedeweerga te achterhalen of je daadwerkelijk corona hebt. Ook voor testlocaties in het buitenland kun je surfen naar ‘Wijs op Reis’. De site heeft een pagina waarop alle officiële testlocaties per vakantieland te vinden zijn.

Corona op vakantie

Is de uitslag van de test positief, en heb je dus corona? Flink balen, want dat betekent dat je meteen in quarantaine moet. En dan is het wachten, wachten en nog eens wachten geblazen. Vanaf elf dagen nadat je coronabesmetting is vastgesteld, mag je met een zogenaamd ‘herstelbewijs’ weer huiswaarts keren, mits je uiteraard geen klachten meer hebt.

Kun je langer in je hotel, appartement of in je tentje verblijven? En zing je die elf dagen uit zonder al te veel problemen? Dan moet je - voordat je mag gaan rijden of het vliegtuig terug kunt pakken - aantonen dat je niet langer besmet bent. Je raadt het al: opnieuw testen, dus - en hopen dat je niet veel later met een negatieve test op zak het land weer mag verlaten.

Terug naar Nederland

Het wisselt per land wat de regels zijn om na herstel terug te keren naar Nederland. Zoek dat dus goed uit voor je van je vakantiebestemming vertrekt naar ons kikkerlandje. In de meeste (Europese) gevallen moet je in elk geval een positieve PCR-test van minimaal 11 en maximaal 180 dagen oud op het moment van aankomst in Nederland laten zien.

Zijn al je klachten als sneeuw voor de zon verdwenen, heb je nergens last meer van, maar test je tóch onverhoopt (opnieuw) positief? Dan kun je op de website van de Rijksoverheid kijken wat je in zo'n uitzonderlijk geval kunt doen.

Bron: RTL Nieuws, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Rijksoverheid

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden