null Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

Op vakantie naar Griekenland, Frankrijk of Spanje? Deze strikte coronamaatregelen gelden er nu

Anne-Flore MullerUnsplash

Even leek het erop dat het een normale zomer zou worden, waarin we vrijwel zorgeloos op vakantie naar het buitenland konden gaan. De plotselinge stijging in het aantal coronabesmettingen gooit echter roet in het eten. In onder andere Griekenland en Spanje gelden alweer veel striktere maatregelen.

Reizen mág nog wel, maar zonder risico en beperkingen is het allerminst.

Aangescherpte coronamaatregelen

Vooralsnog kun je gewoon naar het buitenland op vakantie gaan, al is het wel een stuk minder zorgeloos en vrij dan je waarschijnlijk had gehoopt. Voornamelijk in de Zuid-Europese landen zijn de maatregelen alweer flink aangescherpt.

Maatregelen Griekenland

In Griekenland lopen de besmettingen sinds juni erg op. Op slot gaat het land niet meer, verklaarde premier Mitsotakis maandagavond in een televisietoespraak. Wel liet hij weten dat er flink wat nieuwe maatregelen zijn, die zowel gelden voor toeristen als voor Grieken. Niet-gevaccineerden mogen niet langer cafés, restaurants, bioscopen en theaters in. Op buitenterrassen mogen mensen zonder vaccin wél vertoeven.

Maatregelen Frankrijk

Deze regels gelden ook voor het geliefde Nederlandse vakantieland Frankrijk. President Macron maakte bekend dat ook hier alleen volledig gevaccineerden horecagelegenheden mogen betreden. Ben je negatief getest of net hersteld van een coronabesmetting? Ook dan mag je een café, bioscoop andere openbare gelegenheid bezoeken. Als je een van beide niet kunt aantonen, wordt toegang tot dergelijke plekken je ontzegd.

Maatregelen Spanje

In de toeristische Spaanse vakantieregio's Catalonië en Valencia zijn de maatregelen ook flink aangescherpt. Alle openbare activiteiten moeten er om 00.30 uur afgelopen zijn, en mensen mogen nog maar in groepen van maximaal tien mensen samenkomen. Aan de oostkust van Spanje geldt zelfs weer een avondklok: daar moet je binnenblijven tussen 01.00 en 06.00 uur. Tot wanneer deze maatregelen gelden, is nog onbekend.

Reizen naar Spanje, Frankrijk en Griekenland

Reizen naar Griekenland, Spanje en Frankrijk kan nog wel, maar er gelden strikte regels om de landen binnen te komen. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Je mag naar de bovengenoemde landen reizen met je coronabewijs, als je 24 uur voor je reis een elektronisch PLF formulier hebt ingevuld, en;
  • Je 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
  • Je negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur, of;
  • Je negatieve antigeentest niet ouder is dan 48 uur, of;
  • Je een bewijs van herstel van COVID-19 kunt laten zien. Afgegeven 30 dagen na de eerste positieve COVID-19-test, is deze dan 180 dagen geldig.
  • Kinderen jonger dan 12 hoeven niet getest te worden.

Dit zijn de veelvoorkomende langdurige klachten van het coronavirus volgens dokter Rutger:

Bron: NOS

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden