Getty Beeld Getty Images
GettyBeeld Getty Images

Op vakantie naar risicogebied maar niet in quarantaine? Dat kan je 20.000 euro kosten

Mensen die in een land of gebied zijn geweest met een zeer hoog coronarisico, zijn verplicht om bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine te gaan. Maar wie controleert nu eigenlijk of je dat daadwerkelijk doet? Nou, daar zijn wel degelijk mensen voor: boa’s gaan deze zomer volop controleren of reizigers zich wel echt aan de quarantaine-maatregel houden door bij hun thuis langs te gaan.

Controle

En als blijkt dat je niet in quarantaine bent gegaan, dan kan de boete érg hoog oplopen.

Verplichte thuisquarantaine

Iedereen die in een hoogrisicoland is geweest, zoals bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, Rusland en heel wat landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika, zijn verplicht om daarna thuis in quarantaine te gaan. Dit zijn namelijk landen met veel besmettingen of gevaarlijke varianten van het coronavirus. Het is de bedoeling dat je 10 dagen in thuisquarantaine gaat en dit geldt ook gewoon voor reizigers met een vaccinatiebewijs of herstelbewijs. Wel is het zo dat je met een coronatest op dag 5 de duur van het thuisblijven kunt verkorten.

Flinke boetes

Om te controleren of mensen zich ook daadwerkelijk aan de coronaplicht houden, gaan boa’s controlebezoekjes uitvoeren. In de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid zijn de afgelopen week al drie van dit soort bezoeken afgelegd en werd er in één geval een boete opgelegd. De boete is 339 euro, maar als een dag later blijkt dat je je weer niet aan de quarantaineplicht hebt gehouden, dan kan er een dwangsom worden opgelegd van 5000 euro voor elke keer dat je betrapt wordt, tot een maximum van 20.000 euro.

Hoe gaat het in z’n werk?

De boa’s komen pas langs nadat de vakantiegangers zijn gebeld door het ministerie van VWS. Reizigers die naar hoogrisicolanden gaan moeten namelijk op een quarantaineformulier vermelden op welk adres ze in quarantaine gaan en op welk nummer ze te bereiken zijn. Op het niet hebben van zo’n formulier staat een boete, net als het niet bereikbaar zijn op het opgegeven nummer. Als mensen gebeld worden, dan letten de callcentermedewerkers op instructie van het Rijk ook op achtergrondgeluiden, zoals dat van een kroeg. Als ze het niet vertrouwen dan worden gemeenten ingeseind en sturen die er hun boa’s op af.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: De Stentor

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden