null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Op vakantie of naar een evenement? Zó werkt de CoronaCheck-app

We mogen weer op vakantie en ook evenementen zijn binnenkort weer toegestaan. Kortom: Nederland gaat weer open. Maar je moet wel gevaccineerd zijn, of negatief getest. Maar hoe werkt dat precies?

Voor toegang tot bepaalde locaties of activiteiten heb je een negatieve testuitslag nodig. Met de app bewijs je dat je negatief op corona getest bent. We leggen uit hoe dit precies werkt.

Op vakantie binnen Europa

Ten eerste is het belangrijk dat je eerst de kleurcode van het land checkt. Bij kleurcode oranje is het advies om alleen te reizen als het noodzakelijk is. Via www.wijsopreis.nl kun je de kleurcode per land zien. Ook staat daar welke regels daar op dat moment gelden.

Om op reis te kunnen, moet je gevaccineerd zijn of een negatief testbewijs hebben. Vanaf 1 juli is daarvoor het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) beschikbaar. Vanaf 24 juni kun je het DCC aanmaken in de CoronaCheck-app. Dit is een QR-code die je kunt uploaden in de app.

Zo werkt dat

  1. Download de CoronaCheck-app in de App Store of Play Store.
  2. Log in met je DigiD. Heb je bij je vaccinatie toestemming gegeven, dan worden je vaccinatiegegevens heel makkelijk automatisch opgehaald bij het RIVM, de GGD of het ziekenhuis. Maar je kunt het bewijs ook zelf toevoegen aan de app. Binnenkort vind je op de site van de Rijksoverheid informatie over hoe dit precies werkt.
  3. Ben je niet (volledig) gevaccineerd? Dan kun je ook een testbewijs uploaden. Vanaf 1 juli kun je via deze site gratis een testafspraak maken voor reizen in juli en augustus. Als je negatief test, krijg je bij de uitslag een ophaalcode. Die code kun je invoeren op de CoronaCheck-app.
  4. Als je onlangs corona hebt gehad, geldt een positieve PCR-test ook als bewijs. Je kunt dan het zogenoemde ‘herstelbewijs’ in de app uploaden. Dat gebeurt als het goed is automatisch als je met je DigiD inlogt op de CoronaCheck-app. Let op: dit werkt alleen als de positieve test tussen de 12 dagen en 180 dagen oud is.
  5. De QR-code van je vaccinatie of testbewijs kun je laten scannen als je op reis gaat. Vind je de app niet handig? Dan kun je de QR-code eventueel ook printen.

Sommige landen willen dat er pas 14 dagen na vaccinatie een EU Digitaal Corona Certificaat kan worden afgegeven, omdat de bescherming tegen het virus dan pas optimaal is. Dat kan betekenen dat je niet vlak na je vaccinatie op vakantie kunt, of dat je alsnog een coronatest moet laten doen.

Op vakantie buiten Europa

Het is helaas een stuk lastiger om buíten Europa op vakantie te gaan. Check daarom de regels per land bij de reisadviezen van Buitenlandse Zaken, via www.wijsopreis.nl. Voor sommige reizen gelden namelijk strenge regels, zoals een inreisverbod, quarantaineverplichting of een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur. Mocht je wel buiten de EU op reis kunnen, dan kun je de stappen hierboven volgen.

Naar een evenement (of discotheek)

Vanaf 26 juni zijn alle evenementen weer toegestaan. Ook hier heb je de CoronaCheck-app voor nodig. Verder gelden de hierboven genoemde stappen. Je moet dus inloggen met DigiD om daar je vaccinatiebewijs, testbewijs (via ophaalcode) of herstelbewijs te uploaden. Je krijgt dan een QR-code en die kun je bij de ingang van het evenement laten scannen. Vergeet trouwens niet je identiteitsbewijs mee te nemen, want je moet wel aan kunnen tonen dat het vaccinatie-, test- of herstelbewijs voor jou geldt.

Tijdens de persconferentie van 18 juni zei minister Hugo de Jonge dat in Nederland de laatste vaccinatieprik niet per se 14 dagen geleden hoeft te zijn om je vaccinatiebewijs te kunnen gebruiken bij een evenement. Dit geldt mogelijk alleen als je op reis gaat, want in sommige EU-landen zijn ze strenger dan in Nederland.

Zo herken je het verschil tussen hooikoorts en corona:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Rijksoverheid, NOS.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden