null Beeld

Opa rent marathon voor z’n kleindochter met Lyme

De 87-jarige Chris Robijns doet over een dikke maand mee aan het initiatief Lopen voor Lyme. Hij hoopt meer bewustzijn te creëren voor de ziekte die niet alleen het leven van zijn kleindochter Denise, maar ook dat van de rest van de familie kapotmaakt.

Ingrid Hofstra

"Ik denk dat ik het bij wandelen houd hoor, want hardlopen wordt wel erg moeilijk op mijn leeftijd”, zegt Chris over zijn deelname aan Lopen voor Lyme. Al sinds 1992 doet de opa van Denise aan powerwalking in het Amsterdamse Bos. "Iedere zondag, als het weer het toelaat."

Vage klachten

Zijn 21-jarige kleindochter Denise Robijns zat in de bloei van haar leven. Ze studeerde Econometrie en deed aan streetdance op hoog niveau, met als hoogtepunt het behalen van de vijfde plek op het WK Streetdance in 2013. Maar in mei 2014 ging het helemaal mis. Na een aantal jaren vage klachten, waaronder darmproblemen, gewrichtsklachten en duizeligheidsaanvallen kon Denise ineens niet of nauwelijks meer lopen, praten, zelfstandig eten en douchen.

Lyme

De reguliere ELISA lymetest was negatief. Denise kreeg te horen dat ze last had van een ‘chronisch vermoeidheidsyndroom’ en moest van de artsen revalideren. Toen de familie erachter kwam dat de ELISA lymetest als onbetrouwbaar bekendstond, deden ze uitgebreidere testen in zowel Nederland als in het buitenland. Daar kwam een hele andere conclusie uit: de ziekte van Lyme met een heleboel co-infecties.

null Beeld

Te veel

Haar opa vertelt aan Metronieuws dat er veel veranderd is sinds Denise ziek is. "Vroeger kwam ze iedere week bij ons eten voordat zij naar dansles ging, maar dat is al 2,5 jaar niet meer gebeurd. Ik kan haar nu gedag zeggen en een kort praatje maken, maar na vijf minuten wordt het vaak te veel. Mijn zoon en zijn vrouw hebben hun bedrijf nog voor de ziekte verkocht, maar kunnen daar nu niet echt van genieten. Er moet 24 uur per dag iemand bij haar zijn om te helpen met de zorg."

Tienduizenden euro's

Denises geval toont maar weer eens aan dat we in ons land nog maar heel weinig weten over de ziekte van Lyme. Zeker over het stadium waarin Denise verkeert, de zogenaamde 'late lymeziekte'. In de afgelopen twee jaar heeft de familie tienduizenden euro’s, zonder enige vergoeding, aan de ziekte besteed. Tot op heden hebben behandelingen nog niet het gewenste resultaat.

null Beeld

Medicijn

"Daarom doe ik mee met Lopen voor Lyme. Er moet meer trammelant gemaakt worden voor de ziekte", zegt Chris. "In Nederland is er nog zo weinig over Lyme bekend en daardoor wordt er ook heel weinig vergoed. Ik hoop, samen met de ruim 1200 andere lopers, meer bewustzijn over Lyme te kunnen creëren. En hopelijk vinden ze over een tijdje een medicijn waardoor mijn kleindochter weer de oude wordt."

Bewustzijn

Naast meer bewustzijn omtrent Lyme gaat het geld dat wordt opgehaald met Lopen voor Lyme naar de bekostiging van behandelingen, medicijnen en onderzoeken voor lymepatiënten.

Bron: Metronieuws. Beeld: Metronieuws/iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden