null Beeld

Operazangeres Francis van Broekhuizen over pestverleden: “Ik werd elke dag wel geschopt of brillenjood genoemd”

21 tot en met 25 september is het de Week Tegen Pesten. In Jinek werd dinsdagavond het onderwerp aangesneden en operazangeres Francis van Broekhuizen schoof aan om haar verhaal te doen.

Tara Stokdijk

Francis werd als kind jarenlang gepest. Kijkers zijn geraakt door haar openhartigheid en zijn geïnspireerd om hun eigen verhaal te vertellen op Twitter.

Lichtpuntje

Francis vertelt dat ze er niet over heeft getwijfeld om haar pestverhaal naar buiten te brengen: "Inmiddels sta ik veel in de kranten en kom ik op tv, dus ik wil aan de mensen die nu met pesten te maken hebben laten zien dat het ook goed kan komen. Ik wil een lichtpuntje voor die mensen kunnen zijn."

Buitenbeentje

Francis' verhaal gaat door merg en been: "In de eerste klas, tegenwoordig heet dat groep 3, was er een jongen die het altijd op mij gemunt had. Ik was een apart meisje en wilde altijd bij de jongetjes spelen. Ik ben al mijn hele leven lesbisch, dat wist ik toen nog niet, maar ik was wel jongensachtig met korte haartjes. Ik wilde ook graag mee voetballen", aldus de operazangeres.

Onderdanig gedrag

De pesterijen werden ook fysiek: "Ik werd elke dag wel geschopt of lelijk wijf of brillenjood genoemd. Dan kreeg ik ineens uit het niets een klap uit mijn gezicht. Met gym werd ik nooit uitgekozen en bij partijtjes werd ik nooit uitgenodigd. Ik voelde me altijd buitenbeentje en ging me ook onderdanig gedragen. Ik betaalde ze zelfs geld om mee te voetballen. Dat heeft tot de eerste klas van de middelbare school geduurd."

Uiterlijk

Francis laat weten dat ze nog altijd moeite heeft met haar uiterlijk, omdat ze vroeger zo vaak lelijk werd genoemd. Ook als ze tegenwoordig kritiek krijgt op een tv-optreden en er wordt iets over haar uiterlijk gezegd, grijpt dit haar erg aan. Wat haar heeft geholpen? Humor als wapen gebruiken. En ook in zingen vond Francis een uitlaatklep.

Reacties

Op Twitter laten kijkers weten dat ze geraakt zijn door het verhaal van Francis en dat ze het goed vinden dat het onderwerp pesten in het programma wordt aangesneden. Ook inspireert het mensen om over hun eigen pestverleden te vertellen.

Helene legt uit hoe je je kinderen kunt beschermen tegen pesten

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het Jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Jinek, RTL, Twitter. Beeld: Brunopress

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden