null Beeld

Opgegeven meisje ontwaakt op wonderbaarlijke manier uit coma

De 22-jarige Sam Hamming uit het Britse Hereford mag gerust een medisch wonder genoemd worden. Het meisje lag na een zwaar verkeersongeluk in coma en was opgegeven door haar artsen, maar gaf vlak voordat de beademingsmachine werd uitgezet, een teken van leven. 

Online redactie Libelle

In juli van dit jaar reed Sam samen met haar vriend Tom naar huis, toen ze betrokken raakten bij een zwaar verkeersongeluk. De auto sloeg over de kop, waarbij Sam haar arm op 3 plaatsen brak, 4 nekwervels brak en zwaar hoofdletsel opliep.

Afscheid

De rechtenstudente werd na een aantal zware operaties kunstmatig in coma gebracht, maar na 19 dagen was er nog steeds geen verbetering te zien. De artsen verklaarden haar hersendood en brachten haar ouders, Carol en Jason, het verdrietige nieuws dat ze afscheid van haar moesten nemen.

Teken van leven

Samen stonden ze naast het bed van hun dochter, waar de artsen nog een aantal laatste testen uitvoerden. Helaas wezen ook die erop dat Sam hersendood was en werd besloten de beademingsmachine uit te zetten. Tót ze opeens tóch een teken van leven gaf. Een verpleegster raakte per ongeluk haar voet met een ijskoud doekje, waarop Sam haar teen bewoog.

Activiteit

Dat ze reageerde op kou betekende dat ze niet hersendood was, en ook de apparatuur toonde opeens weer hersenactitiveit. De artsen besloten haar opnieuw te opereren, ditmaal brachten ze een buisje aan in Sam's luchtpijp. Toen ze 5 dagen later de beademing uitzetten, kon ze zelfstandig ademen.

Open mond

Aan The Mirror vertelt moeder Carol hoe de monden van de artsen openvielen. "Dit hadden ze nog nooit meegemaakt. Ze is letterlijk teruggekomen uit de dood. Als ze haar teen niet bewogen had, zou ze er nu niet meer zijn."

Onwerkelijk

Langzaam maar zeker herstelde het meisje en na 8 weken kon ze het ziekenhuis verlaten. Hoewel haar hersenen nog beschadigd zijn, leert ze nu weer lopen en praten. Zelf zegt ze over de afschuwelijke periode: "Het is onwerkelijk om de foto's te zien waarop ik in coma lig. Dat mijn teen me gered heeft, is bizar. Ik ben alle artsen enorm dankbaar."

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Gerdien overleefde een blikseminslag.

LEES OOK:

De mooiste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: The Mirror. Beeld: iStock, Daily Star

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden