Asian tiger mosquito lights on the side of a pool. Beeld Getty Images
Asian tiger mosquito lights on the side of a pool.Beeld Getty Images

Opgelet

Opgelet: déze exotische muggensoorten zijn gespot in Nederland en dit betekent dat voor jou

Heb jij de laatste maanden opvallend veel last van jeukende bulten en gezoem in de nacht? Dat kan kloppen. Dankzij de hevige regenval zijn er in ons kikkerlandje zelfs exotische varianten gespot. Wat betekent dit voor jou?

Eva BredaGetty Images

De Belgische entomoloog Peter Berx vertelt erover aan Radar.

Muggenexplosies

Berx spreekt over heuse ‘muggenexplosies’ in Nederland. Dat komt door een combinatie van factoren. “We hebben veel water, veel mensen en een gebrek aan biodiversiteit", vertelt Berx.

Stilstaand water

Vooral dat water is belangrijk. Zo is er in Nederland veel stilstaand water, met dank aan de regenval van de afgelopen tijd. De volgelopen bloempotten, tonnen en vogelbadjes vormen de ideale plek voor muggen om hun eitjes in te leggen.

Malariamuggen

Maar er zijn niet alleen méér muggen in Nederland. Ook exotische muggen worden hier steeds vaker gesignaleerd. De Aziatische tijgermug en gelekoortsmuggen zijn daar voorbeelden van. Het zijn gevaarlijke muggen die heftige virussen overdragen die kunnen leiden tot infectieziektes, zoals dengue (knokkelkoorts), gele koorts, chikungunya, westnijlvirus en het zikavirus. De kans dat de muggen deze ziektes in Nederland zullen overdragen is gelukkig klein, volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Foto’s nemen

Toch moeten we goed opletten op deze muggensoorten en de mogelijke invloed die zij op ons kunnen hebben. Dit wordt dan ook nog volop onderzocht. Zo vragen onderzoekers van One Health Pact om opvallende muggen niet te hard dood te slaan en er foto's van te uploaden in de Mosquito Alert-app. Ook foto’s van opvallende muggenbulten kun je doorsturen. Al hoeft een extra grote muggenbult niet direct te betekenen dat je door een exotische mug bent geprikt. Met de groeiende hoeveelheid muggen is de kans dat je meerdere keren op ongeveer dezelfde plek wordt geprikt, namelijk groter. Ook dat kan zorgen voor grotere muggenbulten.

Warme winters

Op deze manier wil de One Health Pact de verspreiding van exotische muggen in Nederland in de gaten houden. Professor Marion Koopmans, initiatiefnemer van One Health Pact, denkt dat we over een jaar of tien aanzienlijk meer last van muggen zullen hebben. “Ik verwacht dan dat we allemaal onder een klamboe liggen”, stelt zij.

Ondertussen is de tijgermug al verspreid over het land gevonden: in Amstelveen, Assen, Lelystad, Moerdijk en Sittard. In de Haarlemmermeer werd een aantal gelekoortsmuggen aangetroffen, meldt Stop invasieve exoten, dat zich baseert op gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Dankzij dit middeltje houd je de muggen op afstand.

Bron: Radar, RTL Nieuws.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden