null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gevaarlijk

Opgelet! Deze schoonmaakmiddelen mag je nóóit met elkaar mengen

Voor het schoonmaken van je huis kun je heel wat middeltjes kopen. Als je dan een paar bijna lege flessen afwasmiddel, allesreiniger en bleekmiddel hebt, kan het heel verleidelijk zijn om dat gewoon bij elkaar te mikken. Maar dat is meestal geen goed idee...

Malin KoxGetty Images

NIET mengen

Sommige stoffen in schoonmaakmiddelen kunnen namelijk op elkaar reageren, wat ontzettend gevaarlijke situaties kan opleveren. De middelen die je sowieso NIET moet mengen zijn:

  • Bleekmiddel en azijn: samen vormen deze middeltjes giftig chloorgas, dat lelijke brandwonden kan veroorzaken.
  • Bleekmiddel en ammoniak: ook dit levert een nare, giftige lucht op, waar je vervelende lichamelijke klachten van kunt krijgen.
  • Toiletreiniger en chloor: ook deze combinatie levert giftig gas op, waar je bewusteloos van kunt raken.
  • Bleekmiddel en ontsmettingsalcohol: Hoewel je niet snel buiten bewustzijn zal raken, moet je wel oppassen met bleekmiddel in combinatie met ontsmettingsalcohol. Deze twee producten samen kunnen zowel irriterend als giftig zijn.

De goede vuistregels

Ook geen goed idee: schoonmaakmiddelen, bijvoorbeeld gootsteenreiniger, van twee verschillende merken met elkaar mengen. Dat kan eveneens een kwalijk goedje opleveren. Als je reinigingsmiddelen niet mengt, zit je sowieso goed. Wil je tóch af en toe wat bij elkaar gooien? Dan zijn dit goede vuistregels:

  1. Meng nooit iets waar bleek in zit.
  2. Meng nooit iets waar ammoniak in zit.
  3. Meng nooit iets waar zuren in zitten, zoals azijn.

Behalve dan met water.

Bron: Huisvlijt, Elle

Pinterest Beeld Getty Images
PinterestBeeld Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden