Lachende vrouw Beeld Getty Images/Westend61
Lachende vrouwBeeld Getty Images/Westend61

Opgepast: deze 3 manieren van tanden bleken zijn hartstikke slecht voor je tanden

Veel mensen zouden hun tanden graag een tintje witter willen. Er zijn allerhande tips om dat voor elkaar te krijgen, bij de tandarts en met huis- tuin- en keukenmiddelen. Maar sommige methoden doen je tanden veel schade toe. Deze 3 manieren van tanden bleken kun je dan ook beter vermijden.

Niet doen

Appelazijn

Je mond spoelen met appelazijn: volgens sommigen zou het helpen om je tanden witter te maken. Maar het is niet aan te raden om dat uit te proberen. De PH-waarde van appelazijn ligt tussen de 3,5 en 4. Dat houdt in dat het erg zuur is voor je tanden. Door deze zuurtegraad wordt de buitenste laag van je tanden zacht. Als je daarna bijvoorbeeld je tanden zou poetsen, doe je je tanden onherstelbare schade aan.

Houtskool en baking soda

Ook zou het goed zijn om je tanden te poetsen met houtskool of baking soda. Ook dat is af te raden. Dit werkt namelijk eigenlijk hetzelfde als een schuurmiddel. Je schuurt op deze manier krassen in je tandglazuur. Door de beschadigingen in de beschermende glazuur, zullen je tanden op lange termijn juist sneller kleurstoffen opnemen. En dat zorgt niet voor een witter, maar juist een geler gebit.

Whitening strips uit het buitenland

Op verschillende websites kun je bleekstrips kopen. Dit zijn kleine plakstrips met waterstofperoxide erop. Als je een kuur van 10 strips voltooit, waarbij je de bleekstrip op je tanden plakt en een half uurtje laat intrekken, worden je tanden inderdaad witter. Maar ook dit is bijzonder slecht voor je tanden. In Nederland wordt ook waterstofperoxide gebruikt om tanden te bleken. Maar in Nederlandse bleekproducten mag volgens de Europese richtlijnen niet meer dan 0,1% waterstofperoxide zitten, tenzij het product wordt gebruikt door de tandarts. In andere landen zijn deze richtlijnen anders, waardoor er behoorlijk agressieve bleekmiddelen op de buitenlandse markt te verkrijgen zijn. En dit bleekmiddel is slecht voor je tanden. Zo kan het de wortel van je tand van buitenaf afbreken. Iets wat maar moeilijk te herstellen is.

Tandarts

Wie zijn tanden wil witten, kan het beste naar de tandarts stappen. Deze gebruikt gecontroleerde middelen die niet of minder schadelijk zijn voor je tanden. Het allerbeste is natuurlijk om je tanden niet te bleken, en ze gewoon te laten zoals ze zijn. Want geloof ons: ze zijn mooi genoeg.

Heb jij last van gevoelige tanden? Dit kun je er tegen doen.

Bron: &C.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden