null Beeld

Opgepast: lopend ‘appen’ is levensgevaarlijk

Dat lopen en appen tegelijk niet de meest handige combinatie is wisten we, maar nu is het ook in cijfers bevestigd. In Amerika zijn meer verkeersdoden gevallen doordat mensen typend de weg op lopen. Ook in Nederland neemt het aantal ongelukken toe. 

Elselien van Dieren

Het aantal doden onder wandelaars was de afgelopen decennia juist afgenomen, maar sinds 2009 stijgt in Amerika het aantal dodelijke ongevallen met voetgangers weer. Dit blijkt uit een onderzoek van de Governors Highway Safety Association (GHSA). De zogenoemde petextrians – mensen die lopen én appen tegelijk – zouden deels bijdragen aan deze negatieve cijfers.

1 dode per 2 uur

In 2013 verongelukten er 4735 mensen terwijl ze liepen, dat is 1 dode iedere 2 uur. Uit een ander onderzoek van de Universiteit van Ohio blijkt dat het aantal mensen dat verongelukte doordat ze met hun mobiel in hun hand liepen is gestegen. Van minder dan 1% in 2004 (toen er nog maar weinig op je mobiel te zien was) tot ruim 3,5% in 2010. Het aantal gewonden verdubbelde in die periode.

Dit meisje kwam vast te zitten omdat ze op haar mobiel lette in plaats van op de weg:

Afgeleid

In ons land zijn er geen harde cijfers van appende wandelaars en ongelukken, maar Peter van der Knaap, directeur van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) wil dat dit in de toekomst wel in cijfers wordt gevat.

Van der Knaap ziet namelijk dat dit probleem ook in Nederland steeds groter wordt. "In 2012 hebben we een schatting gemaakt van tientallen tot zo'n honderd verkeersdoden, dus ook in de auto, door afleiding", zegt hij tegen NOSop3. Een groot deel van die afleiding komt door de smartphone. De directeur van SWOV verwacht dat het aantal verkeersdoden door smartphones in de toekomst alleen maar zal toenemen. “Je kijkt naar je scherm, en dat is een van de gevaarlijkste vormen van afleiding.”

Zwalkend de straat over

In Australië is onderzocht hoe mobielgebruikers lopen. Daaruit blijkt dat je loopje drastisch verandert: je loopt langzamer, zwalkt meer en draait je hoofd om goed op het scherm te kunnen kijken. Hierdoor ben je meer uit balans, waardoor je makkelijker omvalt.

LEES OOK: DIT IS WAAROM JE VERSLAAFD BENT AAN FACEBOOK

De jeugd van tegenwoordig

Dat de smartphone afleidt is dus duidelijk. En het moge geen verrassing zijn dat het voornamelijk jongeren zijn die al tikkend en lezend de straat op gaan. Schrikbarend: bijna 40% van de Amerikaanse tieners is wel eens geraakt of bijna geraakt door een auto, motor of fiets. Een veelvoorkomende reden is dat ze afgeleid waren door hun smartphone.

'Ik help je met lopen terwijl jij appt'

In Philadelphia proberen ze bewustwording te creëren met misschien wel het sterkste wapen: humor. Bekijk het campagnefilmpje.

App-pad

Voor smartphone-verslaafden op wie een video als bovenstaande geen enkel effect heeft, is een emigratie naar China of - dichterbij - Antwerpen misschien een goed idee. Hier hebben ze speciale voetpaden voor mobielgebruikers, zodat gebruikers en niet-gebruikers niet langer tegen elkaar opbotsen.

Een app-pad in China:

Helaas

Natuurlijk zijn de Chinese en Antwerpse app-paden stiekem ook een creatieve bewustwordingscampagne, maar volgens NOSop3 hebben ze juist het tegenovergestelde effect: het gros van de mobielgebruikers heeft niet eens door dat ze op een dergelijk voetpad lopen en de wandelaars die het wél zagen, pakten juist hun telefoon erbij om er een foto van te maken. Ironisch.

Bron: NOSop3. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden