Paulien Cornellise Beeld Screenshot RTL
Paulien CornelliseBeeld Screenshot RTL

Oplettende kijker waarschuwt Paulien Cornelisse vanwege gezwel schildklier

Begin dit jaar ontdekte een oplettende kijker van Jinek een klein gezwel bij Paulien Cornelisse dat lijkt op beginnende schildklierkanker.

Doortje ScheepersScreenshot RTL

Dit vertelt ze vrijdagavond terwijl ze opnieuw aan tafel zit bij Eva Jinek.

Iets in je nek

Paulien Cornelisse was in februari te gast bij Jinek om over een interessant taalfenomeen te praten, namelijk de ingeademde ja. Vlak na de show ontving Paulien een mail van een kijker, een chirurg. “Hij schreef: ‘Misschien weet je dit allang. Sorry als ik dit niet had moeten doen, maar volgens mij moet ik dit wel doen. Want ik heb namelijk gezien dat je iets in je nek hebt. En daar moet je eens naar laten kijken’”, vertelt Cornelisse.

Geschrokken

De cabaretière maakt direct een afspraak bij de huisarts. “Ik schrok daar natuurlijk wel van. Als je iets ziet, weet je ook dat het iets niet goeds kan zijn. De dokter zag het ook meteen, zelf heb ik het nooit gezien.” Ze wordt al snel doorgestuurd naar het ziekenhuis. “De internist zag en voelde het ook meteen. Die zei: ‘Je moet nu gaan onderzoeken. Als dit fout is, dan is dit schildklierkanker. Het heet kanker, maar is heel goed behandelbaar’. Dat was een raar gesprek waarin ik eerst erg schrok, en daarna dacht ‘Oh, is niet zo erg, maar er is wel een operatie nodig.’”

Operatie

Op dat moment had Paulien nog helemaal geen klachten. Na de onderzoeken krijgt ze te horen hoe erg de situatie is. “Op een schaal van één tot zes, waarbij zes het ergste is. En ik had vijf. Ze zeiden: ‘Dit wijst allemaal op schildklierkanker. Dus de behandeling wordt nu een operatie. Dan halen ze je halve schildklier weg. Allemaal heel duidelijk dat dat precies was wat moest gebeuren, dus dat heb ik natuurlijk ondergaan.”

Huh-gevoelens

Een week na de operatie kreeg ze goed nieuws. Het was goedaardig en dus helemaal geen kanker. “En ik dacht huh. Het was een halfjaar met alleen maar ‘huh-gevoelens’. Dus het had helemaal niet gehoeven? Toen zei de arts terecht: ‘De enige manier om daarachter te komen is opereren.’ Ik had een perfect werkende schildklier, en nu heb ik een halve.” Daardoor is ze nu wat sneller moe.

Aanstalten

Deze periode bracht haar op een idee voor haar nieuwe cabaretshow. Die heet Aanstalten. Ze heeft voor dit woord gekozen omdat het ze het een interessant woord vindt. Ze omschrijft het zelf als ‘precies alles wat tussen laten en doen zit’. “De schildklier staat voor energie en dingen doen. En ik zit nu juist in dat gebied ‘aanstalten’. Het werkte heel goed, om erover te praten tijdens de show. Dus dat heb ik gewoon gedaan.”

Dokter Rutger legt uit wat je kunt doen bij schildklierproblemen:

Bron: Jinek.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden