null Beeld

Oppassen geblazen: deze ongeneeslijke hondenziekte is in Nederland geconstateerd

Hondenbezitters doen er goed aan om hun viervoeter de komende tijd éxtra scherp in de gaten te houden. Er is namelijk een ongeneeslijke hondenziekte in Nederland aangetroffen, die in sommige gevallen ook mensen ziek kan maken.

Erandi Godinez

Het gaat om de besmettelijke ziekte brucellose die wordt veroorzaakt door de bacterie Brucella canis, zo meldt NOS.

Inslapen

Dierenartsen in heel Nederland zijn gealarmeerd over de ongeneeslijke ziekte. Hoewel brucellose niet direct dodelijk is, zorgt het voor zo veel pijn dat laten inslapen meestal de enige optie is voor een getroffen dier. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is de ziekte niet te genezen.

Veel pijn

Brucellose kan bij honden leiden tot veel ontstekingen op verschillende plekken. Bij vrouwtjes kan dit leiden tot miskramen en bij mannetjes tot aantasting van de geslachtsorganen, wat gepaard gaat met ontzettend veel pijn. De ziekte wordt via lichaamssappen zoals sperma, ontlasting, speeksel, de placenta, vruchtwater en moedermelk overgedragen.

Nederlandse fokker

De ziekte is onlangs aangetroffen bij diverse honden van één Nederlandse fokker. De honden die de ziekte met zich meedroegen hebben allemaal een spuitje gekregen. Er wordt momenteel nog gezocht naar mensen die een pup van de fokker hebben gekocht, om te kijken of deze honden de ziekte ook hebben.

Symptomen bij honden

Symptomen die op brucellose kunnen wijzen zijn rug- en gewrichtsklachten. Bij vrouwtjes kunnen miskramen een signaal zijn. Bij mannetjes ontstekingen in de bijbal, testikel of prostaat en pijn en moeilijkheden met plassen en poepen.

Besmetting bij mensen

Volgens de NVWA komt het maar zelden voor dat de ziekte ook overslaat naar mensen. Er zijn geen meldingen van besmetting bij mensen in Nederland, ook niet bij mensen die intensief contact hadden met besmette honden. Langdurige koorts is bij mensen het meest voorkomende symptoom.

Vermoed je dat jouw hond brucellose heeft? Bel dan direct je dierenarts.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden