null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Oproep: zet je verwarming voortaan op 19 graden

Slecht nieuws voor koukleumen. We moeten zuiniger doen met gas en daarom wordt geadviseerd om de kachel voortaan op 19 graden te zetten, een dikkere trui aan te trekken en minder lang te douchen.

Suzanna TimmerGetty Images

Die oproep deden ministers Rob Jetten (Klimaat, D66) en Hugo de Jonge (Wonen, CDA) zaterdag. Ze willen zelf het goede voorbeeld geven, dus gaat vanaf nu in overheidsgebouwen de thermostaat direct twee graden omlaag: van 21 naar 19 graden.

Het kabinet roept daarnaast op om korter te douchen en de thermostaat thuis en op kantoor op maximaal 19 graden te zetten. Daarvoor zetten ze ook onder meer advertenties in de landelijke kranten, om deze campagne op de kaart te zetten.

Het gaat om ongeveer tweehonderd kantoorpanden van het Rijksvastgoedbedrijf. Ook werkgevers steunen de oproep van het kabinet om op kantoor energie te besparen.

Russisch gas

Reden is natuurlijk de gascrisis en de oorlog in Oekraïne. De Europese prijzen voor aardgas en stroom zijn torenhoog en met Russisch gas spekken de Russen hun oorlogskas.

Om maar zo min mogelijk Russisch gas te verstoken draaide de gemeente Amsterdam half maart overal de thermostaat zelfs drie graden lager, naar 18 graden. Daarmee bespaart Amsterdam volgens wethouder Marieke van Doorninck van Duurzaamheid in één klap 15 procent op de gasrekening, vertelt ze aan het AD.

Massaal koukleumen?

Wordt het massaal koukleumen? Volgens Boris Kingma van onderzoeksinstituut TNO past het menselijk lichaam zich snel aan. En je moet je uiteraard warmer kleden, anders werkt het niet.

Hou ook de weersvoorspellingen goed in de gaten. Half april zou het alweer warmer worden buiten.

Bron: AD

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden