Getty Images Beeld Getty Images
Getty ImagesBeeld Getty Images

Oppassen geblazen

Opvallend: thuiswerken zorgt voor meer woningbranden (en dat komt híerdoor)

Inmiddels werken veel mensen al bijna twee jaar vanuit huis en dat is niet zonder gevolgen, zo blijkt. Het aantal woningbranden is sinds 2020 namelijk flink gestegen. Dat heeft vooral te maken met ontploffende opladers.

Erandi GodinezGetty Images

Thuiswerken vanwege corona en ontploffende laders zorgden ervoor dat er in 2020 bijna 2000 meer woningbranden waren dan in 2019.

Sneller bij

Toch blijkt er ook een voordeel te zitten aan het feit dat we veel thuis waren: de schade door brand in huis bleef hierdoor in veel gevallen beperkt. “Het is een dubbel gegeven, ja. Omdat we meer thuis waren met zijn allen ontstond er vaker brand. Die werden gemiddeld genomen echter eerder ontdekt juist omdat er mensen in huis waren”, zo vertelt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars, aan het AD.

“Meeste branden in huis ontstaan door menselijk handelen”

Volgens hem is het een misverstand om te denken dat woningbranden meestal ontstaan als mensen niet thuis zijn. “Dat is echt niet zo. De meeste branden in huis ontstaan door menselijk handelen. Vlam in de pan, brandende peuken, kaarsen op brandgevoelige plekken en spelen met vuur zijn nog steeds voorname oorzaken. Al zijn de opladers van elektrische apparaten en accu’s aan een snelle opmars bezig. Als ze oververhit raken, vliegen ze gemakkelijk in brand.”

Belang van brandmelders

Ook Rob Baardse, directeur van de Nederlandse Brandwonden Stichting, ziet een toename van uitslaande woningbranden door modern meubilair en oplaadbare apparaten. “Er is maar één manier om verwondingen of erger voor te zijn en dat is de installatie van brandmelders. Hang ze op elke verdieping in huis, zodat een beginnende brand op tijd wordt ontdekt. Met al die apparaten in huis is dat harder nodig dan ooit.”

Waar hang je ze op?

Carolien Angevaren van Brandweer Nederland is het met hem eens. Volgens haar kunnen rookmelders een hoop leed voorkomen, mits ze ook op de juiste plaats hangen. “De vuistregels zijn: op elke verdieping één, altijd aan het plafond, op tenminste 50 centimeter van de muur en op minimaal 30 centimeter van een lamp. Doe het, want rookmelders redden levens.”

Bron: AD

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden