Osso buco met gebakken polenta

Hoofdgerecht voor 6 personen


Benodigdheden:

  • 6 kalfsschenkels van 4 cm dik
  • zout, peper
  • 1 el bloem
  • 70 g boter
  • 3 sjalotten, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 wortel, fijngesneden
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 2 dl droge witte wijn
  • 5 grote vleestomaten, ontveld, in stukjes
  • 4-6 dl kalfsfond (pot)
  • 4-5 el fijngesneden bladpeterselie
  • geraspte schil van 2 kleine citroenen

Bereidingswijze

  1. Wrijf de kalfsschenkels in met zout en peper, bestrooi ze dun met bloem en bak ze rondom bruin in 50 g boter. Bak sjalot, knoflook, wortel en selderij 10 min. mee.
  2. Schenk de wijn erbij en laat deze verdampen. Voeg tomaten en kalfsfond toe. Stoof de schenkels met het deksel schuin op de pan gaar in 1-1½ uur. Voeg een scheutje water toe als er te veel vocht verdampt.
  3. Neem de schenkels uit de pan en houd ze warm. Verdun de saus met fond als hij te dik is, of laat hem indampen als hij te dun is.
  4. Breng op smaak met zout, peper en 20 g koude boter. Laat de saus nu niet meer koken.
  5. Meng peterselie en citroenrasp en strooi dit mengsel (gremolata) over de schenkels.

Bereidingstijd: circa 1½ uur. Circa 400 kcal p.p.


Productie en receptuur: Marlies Batelaan. Fotografie: Peter Kooijman.


Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden