null Beeld

Oudhollandse groente 1: koolrabi

Via de poll op Vrouwonline Koken blijkt dat we open staan voor de comeback van onze Oudhollandse groentetoppers. En terecht! Maar veel te vaak vind ik dat deze groenten in het verdomhoekje worden gezet. Zeker als de temperatuur daalt zijn de vaak stevige Hollandse groenten erg lekker. Ze zitten bovendien boordevol gezonde voedingsstoffen. De komende tijd zal ik geregeld over een Oudhollandse groente schrijven: wat is het, hoe smaakt het en wat kun je er zoal mee. Heb je verder nog vragen of wil je een lekker recept weten? Laat even een berichtje achter en je leest van me.

We starten vandaag met koolrabi. Koolrabi is niet helemaal vreemd in de serie van Oudhollandse groenten. Koolrabi hoort weliswaar tot de koolfamilie maar is eigenlijk een stengelgroente. Koolrabi ontwikkelt zich niet uit de bloem of uit de bladeren, maar uit het gedeelte van de wortelknol dat boven de grond groeit (in tegenstelling tot koolraap dat onder de grond de knol vormt). De stengel van de koolrabi groeit uit tot een dikke, platte knol. Koolrabi is gezond, slank en bevat veel vitamine B en C, caroteen en ijzer.

Koolrabi smaakt fris-pittig, denk aan radijs. Je kunt de groente ongeveer 1 week in de groentela van je koelkast bewaren. Schil de koolrabi en snijd in plakken, stukjes of rasp hem. Vooral geraspt is koolrabi lekker in een salade, bijvoorbeeld met stukjes appel en geroosterde hazelnootjes. Vergeet het blad niet, scheur of snijd het mooie groen klein. Niet overal wordt koolrabi met het groen verkocht. Jammer eigenlijk want de bladeren bevatten de meeste voedingsstoffen. Verder kun je koolrabi natuurlijk koken maar ook roergebakken en gestoofd is het smullen van deze groente. Of maak er eens een fijne soep mee.

Gegratineerde koolrabi, voor 4 personen

1 kg koolrabi

2 el olijfolie

1 dl water

1/2 groentenbouillontablet

250 ml slagroom

peper

75 g geraspte kaas

Oven voorverwarmen tot 200 graden C. Koolrabi’s dun schillen, in vieren snijden en in plakken van 2-3 mm snijden. Olijfolie in hapjespan verwarmen en koolrabi aan beide kanten bakken tot hij begint te kleuren. Water toevoegen en aan de kook brengen. Bouillontablet erboven verkruimelen en koolrabi afgedekt in circa 6 minuten beetgaar koken. Slagroom door stoofvocht roeren en op hoog vuur circa 3 minuten laten inkoken. Op smaak brengen met peper. Koolrabi met room in ovenschaal scheppen, bestrooien met geraspte kaas in voorverwarmde oven in circa 15 minuten gratineren.

Eerder verschenen op VrouwOnline

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden