null Beeld

Overleden arrestant zou bijna opa worden

De Arubaanse Mitch Henriquez is zeer waarschijnlijk door het politieoptreden bij zijn arrestatie overleden. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt. Vijf agenten worden verdacht en zijn op non-actief gezet.

Henriquez werd zaterdagavond aangehouden bij een muziekfestival in Den Haag omdat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen droeg. Hij overleed een dag later, zeer waarschijnlijk door zuurstoftekort. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het sectierapport. Het zuurstoftekort komt hoogstwaarschijnlijk door het optreden van de politie bij de arrestatie.

Opa

Volgens het AD was Mitch Henriquez in Nederland om zijn oudste dochter te bezoeken. Zij is over een maand uitgerekend, en Henriquez zou opa worden. Dinsdag legden familieleden bloemen bij de plek waar hij hardhandig werd gearresteerd. "We zullen hem nooit vergeten en willen in stilte hier op deze plek afscheid van hem nemen", aldus een familielid tegen het AD. "We zullen hem altijd in ons hart meedragen."

Verklaringen

Voor de dood van Henriquez zijn tijdens de sectie geen andere verklaringen gevonden. Volgens hoofdofficier Kitty Nooy is vooralsnog niet gebleken dat Henriquez overmatig drugs of alcohol gebruikt zou hebben.

Sectie

De familie van Henriquez is woensdag geïnformeerd over de uitkomsten van de sectie en het vervolg van het onderzoek. Nooy, de Haagse politiechef Paul van Musscher en burgemeester Jozias van Aartsen betuigden tijdens een persconferentie hun medeleven.

Getuigen

De Rijksrecherche gaat verder met het onderzoek, met name het horen van getuigen en het bekijken van filmpjes van het incident. De betrokken politiemensen zullen gehoord worden als verdachte.

Rellen

In de Haagse Schilderswijk braken in de nacht van maandag op dinsdag rellen uit nadat er een protesttocht op straat was tegen het optreden van de politie. Ook in de nacht van dinsdag op woensdag was het onrustig.

Afvoeren

Er is ook veel onduidelijk over een eerste bericht dat de politie naar buiten bracht over de arrestatie. In eerste instantie meldde het OM dat Henriquez onderweg naar het politiebureau onwel was geworden. Later liet het OM weten dat dit niet vaststaat omdat op beelden van de aanhouding te zien is dat er ook al iets met Henriquez aan de hand lijkt op het moment dat agenten hem nog moeten afvoeren.

Summiere informatie

Volgens hoofdofficier Nooy is het eerste bericht naar buiten gebracht op basis van summiere informatie. "Dat brengt risico's met zich mee. Duidelijkheid in een heel vroeg stadium betekent afgaan op heel summiere informatie."

Bron en beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden