null Beeld

Özcan Akyol lijdt aan slapeloosheid: ‘Ik ben voor 100% afgekeurd’

Wanneer je een nacht of een paar nachten niet zo goed slaapt, kun je je al niet voorstellen hoe dat voor mensen moet zijn die elke nacht uren naar het plafond liggen te staren. Presentator en schrijver Özcan Akyol lijdt aan slapeloosheid en is daardoor zelfs 100% afgekeurd.

Online redactie Libelle

Maandagavond vertelde Özcan Akyol (36) aan tafel bij Jinek over zijn slaapproblemen waar hij al een groot deel van zijn leven last van heeft. Gemiddeld slaapt hij maar vier of vijf uur per nacht, nooit aaneengesloten. Daardoor werd hij ook afgekeurd. Daarover vertelde hij in het televisieprogramma: "Ik was 19 toen ik werd afgekeurd. Als zoiets wordt geconcludeerd ga je een heel traject in, maar niemand heeft de oplossing. Een slaapspecialist gaat kijken wat er met je aan de hand is. Die gaat je allerlei dingen aanbevelen: Yoga, mediteren, ik heb rondjes gelopen in een klooster met monniken, allerlei medicijnen geprobeerd. Ik heb alles geprobeerd, maar niets hielp."

Leven op adrenaline

Akyol vertelt dat hij zijn werk vooral op adrenaline doet: "Dan heb ik een soort kunstmatige energie, maar als het dan weer afgelopen is, voel ik ook meteen dat het weer instort. Dan ben ik echt uitgeput en kan ik helemaal niets meer." Sommige heftige medicijnen hielpen hem wel om beter te slapen, maar daar wilde niet afhankelijk van zijn of gewend aan raken. Hij heeft zich er nu bij neer kunnen leggen: "Ik moet mijn leven maar zo inrichten dat ik zo weinig slaap."

Tips van een slaapexpert

Slaaponderzoeker Eus van Someren zat ook aan tafel bij Jinek en vertelde dat je in zo'n situatie wel wat kunt doen om het draaglijker te maken: "Als je bijvoorbeeld maar vier of vijf uur per nacht kunt slapen, is het niet slim om acht uur in bed te gaan liggen. Als je langer in bed ligt dan je eigenlijk kunt slapen, word je slaap heel onrustig. Kun je maar vier uur slapen? Dan ga je idealiter maar iets langer dan vier uur in bed liggen. Dat is relatief toch te beste oplossing. Als je het gaat oprekken, dan word je slaap verbrokkeld en dan ga je je nog brakker voelen."

BEKIJK OOK: Özcan Akyol: “Ik krijg elke dag wel een compliment”:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Jinek. Beeld: Ester Gebuis

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden