Paardenbloempluisjes zijn dus níet verantwoordelijk voor je hooikoortsklachten
In bepaalde periodes van de lente zie je ze ineens overal: rondvliegende paardenbloempluisjes. Dat je precies op dat moment snottert, niest en kriebelende ogen hebt door hooikoorts, heeft er niks mee te maken.
Uit een enquete van Pollennieuws blijkt dat de meeste respondenten denken dat hun hooikoortsklachten veroorzaakt worden door de dwarrelende paardenbloempluisjes in de lucht.
Geen pollen, maar zaden
Hooikoorts is een allergie voor pollen, oftewel stuifmeel. Dit stuifmeel wordt door de wind meegenomen, zodat grassen, bloemen en bomen zich kunnen voortplanten. Elke bloem-, boom-, en grassoort doet dit op een ander moment, waardoor de één soms wel last heeft van hooikoorts, en een ander niet. De pluisjes van de paardenbloem zijn geen pollen, maar zaden. Deze kunnen geen hooikoortsklachten triggeren. Daarnaast zijn ze ook veel te groot om in je neus of luchtwegen te geraken.
Puur toeval, die pluisjes
Hoewel het heel logisch lijkt, hebben de pluisjes dus niets te maken met jouw niesbuien en kriebelogen. De tijd waarin de paardenbloempluisjes door de lucht vliegen, valt namelijk toevallig samen met de aftrap van het hooikoortsseizoen.
Heb je veel last van hooikoortsklachten als de pluisjes door de lucht vliegen? Dan ben je volgens de meest recente pollentelling waarschijnlijk allergisch voor graspollen.
Bron: Pollennieuws