null Beeld Pexels
Beeld Pexels

Wees gewaarschuwd

Pakketje besteld? Pas op voor deze oplichterstruc

Er is weer een oplichterstruc aan het licht gekomen. Dit keer gaat het om een truc waarbij de oplichters net doen alsof ze van koeriersdienst DPD zijn en jouw pakketje in handen hebben. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus lees snel hoe je deze vorm van oplichting kunt herkennen.

Tara StokdijkPexels

Krijg je een sms met de volgende tekst: “[DPD] Er ligt een pakket voor u klaar in ons DPD sorteercentrum. Volg de status van uw zending op dpdalert.info”? Dan is het verstandig om niet op de link te klikken en het bericht te verwijderen.

Oplichterstruc

Wanneer je op de link klikt, kom je namelijk uit bij een website die niet van DPD is, maar als twee druppels water op de site van de koeriersdienst lijkt. De website ziet er op het eerste oog heel betrouwbaar uit, maar is het dus niet.

Verzendkosten

Als je op deze site komt, wordt je gevraagd om €3,90 aan verzendkosten te betalen. Dit bedrag kun je direct via de site betalen. Je krijgt de mogelijkheid om naar de internetbankieren-omgeving van jouw bank te gaan. Ook dat ziet er betrouwbaar uit, het lijkt precies op de site van jouw bank, maar ook dit is nep. Wanneer je hier inlogt met je bankgegevens komen deze bij de oplichters terecht en kunnen ze je bankrekening plunderen.

Wat te doen?

Het advies: krijg je een sms waarin staat dat je verzendkosten moet betalen? Klik hier nooit op. Het is zeer ongebruikelijk dat dit op deze manier van je wordt gevraagd. Verwacht je een pakketje en sla je aan het twijfelen? Neem dan zelf even contact op met de koeriersdienst om na te vragen waar het pakketje is. Verwacht je geen pakketje? Dan is het al helemaal duidelijk dat het hier om oplichting gaat en kun je het bericht gelijk verwijderen.

Je mobiel opladen zonder snoerenrommel: zó doe je dat

Bron: Margriet.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden