Sweet cherry tart served in hot cast iron skillet, fresh cherry fruits and dash with drops of sweet cherry juice on rustic table, everyday messy situations at home kitchen viewed from above Beeld Getty Images
Sweet cherry tart served in hot cast iron skillet, fresh cherry fruits and dash with drops of sweet cherry juice on rustic table, everyday messy situations at home kitchen viewed from aboveBeeld Getty Images

Pannenkoek uit de oven: dit bijzondere baksel wil je proberen

De klassieke pannenkoek gaat er bij velen wel in. Maar wie zin heeft om dit heerlijke recept naar een hoger niveau te brengen, kan vandaag nog de keuken in duiken om een heuse clafoutis te maken.

Hmmm

Clafou-wat? Laten we het makkelijker maken: pannenkoek uit de oven.

Pannenkoek uit de oven

Pannenkoek uit de oven klinkt misschien een beetje vreemd. Maar dit gerecht is het experimenteren in de keuken (én de eventuele kliederboel die daarbij komt kijken) dubbel en dwars waard.

Clafoutis

Het gerecht ontstond ooit in de Franse keuken, ten tijde van een kersenoverschot. En ja, wat doe je dan? Een recept verzinnen waarin je in één klap zo veel mogelijk kersen kwijt kunt. De clafoutis bood de oplossing. Er werd simpelweg een gietijzeren pan vol pannenkoekenbeslag én kersen in de oven geschoven en klaar. Het resultaat is een heerlijk luchtig en smeuïg gerecht vol zoete fruitexplosies. En dat wil je vast proberen.

Basisrecept

Hoe ga je te werk als je zelf een clafoutis wil maken? Wij hebben een basisrecept voor je.

Verwarm de oven voor op 220°C. Leg 700 gram ontpitte kersen in een ovenschaal en strooi er 15 g poedersuiker over. Zet de schaal met kersen circa 5 minuten in de voorverwarmde oven tot de kersen goed warm zijn. Haal de kersen uit de oven en schakel deze terug naar 175°C.

Klop ondertussen twee eieren los en roer er twee grote eetlepels bloem, 75 g poedersuiker, vijf eetlepels crème fraîche en vijf eetlepels melk door. Klop het mengsel door elkaar totdat er geen klontjes meer zijn. Pak dan de ovenschaal met de warme kersen erbij en giet het mengsel over de kersen.

Ze de schaal terug in de oven en bak de clafoutis zo'n 35 minuten, totdat de bovenkant licht gekleurd is en het eimengsel net gestold. Serveer de clafoutis lauwwarm, eventueel met lobbig geklopte slagroom en extra poedersuiker.

Variaties

Met dit recept kun je natuurlijk eindeloos variëren. Zo kun je ook een naturel clafoutis maken zonder fruit, om hier vervolgens warme (huisgemaakte) jam overheen te gieten. Deze kun je natuurlijk helemaal aanpassen aan jouw smaak. Ga je voor jam van rood fruit, of liever voor pruimenjam? Of lepel er wat chocoladepasta, caramel of appelmoes over. Alles kan.

Ook kun je losgaan met specerijen. Een beetje kaneel gaat goed samen met een clafoutis. Maar je kunt ook gaan voor een hartige variant. Wat dacht je van een clafoutis met kaas en basilicum? Geitenkaas met tijm? Of een variant met gerookte zalm en dille? Je hoort het al: de clafoutis is van alle markten thuis.

Wil jij nog meer experimenteren met pannenkoeken? Met dit geheime ingrediënt van Doortje worden ze nóg lekkerder.

Bron: 24Kitchen.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden