null Beeld

Partij Kiezen met Libelle: het fotoalbum van Geert Wilders (PVV)

Op 17 maart mogen we weer stemmen. Om in de sfeer te komen, geven we je de komende tijd een beeld van de mens áchter de politicus. Deze keer: Geert Wilders (57, PVV).

Online redactie Libelle

We kennen Geert Wilders allemaal als politicus, maar wie is hij als mens? Hoe was zijn jeugd, wie zijn zijn dierbaren? Libelle zocht het voor je uit.

5 feitjes over Geert Wilders

Favoriete serie:

Miami Vice

Gerecht: Gehaktbal met jus

Boek: Arik, The Life of Ariel


Sportclub: VVV Venlo

Vakantieland: Bonaire


Fotoalbum

Geert groeide op met twee zussen (zeven en vijf jaar ouder) en een broer (tien jaar ouder). Gepland was hij niet echt, maar hij was wel welkom. "Ik was de jongste, de verwendste en by far de lastigste!" De vader van Geert is vijftien jaar geleden overleden, zijn moeder leeft nog wel.

null Beeld

Toen de politicus op de basisschool zat, wist hij ongetwijfeld nog niet dat zijn overbuurjongen uiteindelijk ook bij de PVV terecht zou komen. "Ik zat op een katholieke gemengde school, vlak bij mijn ouderlijk huis. De laatste reünie heb ik gemist, ik wilde wel gaan maar er kwam iets tussen." Het jongetje naast Geert, Teun van Dijk, is de overbuurjongen die inmiddels zijn collega is.

null Beeld

Nog een leuk kiekje van vroeger: Geert op zijn fiets in geboorteplaats Venlo. Hij had er naar eigen zeggen een fijne jeugd waarin hij veel buiten heeft gespeeld en veel heeft gevoetbald.

null Beeld

Als brugpieper was Geert een lastige jongen. Hij was wel slim, maar had naar eigen zeggen weinig discipline. Op zijn vijftiende had hij meer oog voor meisjes en bier dan voor het schoolbord. Daarnaast speelde hij in een punkbandje.

null Beeld

De politicus heeft op zijn zeventiende een gewaagd besluit genomen: hij verhuisde naar Israël. "Ik heb daar wel een beetje misbruik gemaakt van mijn jeugdige, blauwogige verschijning. Trouwens, die krullen had ik alleen in Israël, ik had mijn haar daar laten groeien." Helaas voor Geert waren de krullen na een knipbeurt terug in Nederland weer verdwenen.

null Beeld

Geert heeft zijn vrouw ontmoet in een kroeg in Den Haag. Twee jaar later trouwde hij met zijn Krisztina in Budapest. "Ik weet nog dat het 41 graden was, sommige mensen hadden moeite met de hitte maar mij kan het niet warm genoeg zijn!"

null Beeld

Het is algemeen bekend dat de politicus niet zomaar even een ommetje kan maken. Als hij campagne gaat voeren, wordt hij omringd door beveiliging en draagt hij een kogelvrij vest. Dat weerhoudt hem er echter niet van om het land door te reizen; hij vindt campagne voeren en handen schudden het leukste dat er is.

null Beeld

Naast Krisztina en zijn partij is Geert dol op zijn katten Snoetje en Pluisje (de twee hebben zelfs een eigen Instagram-pagina!) Luisteren doen ze niet volgens de politicus, maar het zijn wel echte prinsessen. "Ik heb altijd katten gehad. Deze kreeg ik vier jaar geleden en tijdens de campagne mochten de kijkers van omroep WNL hun namen verzinnen; Snoetje en Pluisje dus.

null Beeld

Toen er nog geen sprake was van een pandemie, was Geert vaak op werkbezoek. Hier zie je hem bij een kas in Venlo. "Je toont niet alleen betrokkenheid, je hoort ook waar het om gaat en waar mensen mee te maken krijgen."

null Beeld

Niet iedereen is even blij met de boerenprotesten, vooral als ze amper aangekondigd worden, maar Geert vindt het allemaal prima. Hier zie je hem tijdens een ongepland optreden. "Ik steun de boeren van harte en vond het geweldig dat ze massaal naar Den Haag kwamen."

null Beeld

Live debatteren op de nationale televisie, daar is Geert niet echt dol op. Hij was dan ook blij toen zijn partij een tv-debat had gewonnen. En als je iets wint, dan mag je dat ook vieren.

null Beeld

De politicus is ook aanwezig geweest bij het congres van de Movement for a Europe of Nations and Freedom. Hier staat hij op de foto met Tomio Okamura en Marine le Pen.

null Beeld

Weet je nog niet op welke partij je gaat stemmen? Doe de Libelle Kieswijzer:

Tekst: Ebru Umar. Beeld: Eigen foto’s.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden