null Beeld

Partij Kiezen met Libelle: het fotoalbum van Gert-Jan Segers (CU)

Op 17 maart mogen we weer stemmen. Om in de sfeer te komen, geven we je de komende tijd een beeld van de mens áchter de politicus. Deze keer: Gert-Jan Segers (51, ChristenUnie).

Online redactie Libelle

We kennen Gert-Jan Segers allemaal als politicus, maar wie is hij als mens? Hoe was zijn jeugd, wie zijn zijn dierbaren? Libelle zocht het voor je uit.

5 feitjes over Gert-Jan Segers

Opleiding: Politicologie, Internationale Betrekkingen

Favoriete serie: The Crown

Sportclub: PSV

Vakantieland: Italië

Boek: Bidden wij voor Owen Meany van John Irving

Fotoalbum

Gert-Jan houdt van dromen. Toen hij klein was, maakte de politicus grote verhalen in zijn hoofd. Op zijn rapport stond altijd: 'niet te veel dromen Gert-Jan!'. Het dromen heeft hij naar eigen zeggen doorgegeven aan zijn oudste kind.

null Beeld

Zijn vader was zijn alles. Gert-Jan was 21 toen zijn vader overleed aan een hartstilstand. "Heel lang was zijn graf de enige plek waar ik huilde."

null Beeld

In zijn studententijd maakte de politicus graag cabaret. "We deden de actualiteit na, maakten persiflages van typetjes, bespraken wereldproblemen en gooiden heilige huisjes om. Leuk om te zien dat mijn dochters ook graag zingen en theater spelen."

null Beeld

Zijn dochters en vrouw Rianne staan altijd klaar voor Gert-Jan. "Tijdens een reis door West-Afrika werden Rianne en ik geraakt door de positie van kleine kerken in islamitische landen. Toen de vraag kwam of we in Egypte wilden helpen, zijn we gegaan." Het gezin heeft daar uiteindelijk zeven jaar gewoond.

null Beeld

Dat is niet het enige land waar 'de Segers' hebben gewoond. In 2007 kreeg Gert-Jan de kans om Internationale Betrekkingen in Amerika te gaan studeren. Ook zijn dochters Anne, Eline en Nora mochten mee. Naar eigen zeggen hebben ze daar goede vriendschappen gesloten.

null Beeld

Gert-Jan leerde Rianne in 1991 kennen, zes jaar later trouwden ze. Ze zijn nog wel even uit elkaar geweest vanwege kerkelijke verschillen. Het huwelijk vond plaats vlak na de Elfstedentocht, dus voor de foto doet hij haar de schaatsen onder.

null Beeld

In zijn vrije tijd gaat Gert-Jan graag met zijn broers en neef naar een wedstrijd van PSV. "Als kind kende ik de opstellingen uit mijn hoofd, nu ga ik twee keer per jaar. Ik ben voor PSV maar als Ajax in de Champions League speelt, kan ik ook juichen voor Ajax."

null Beeld

Rianne en de kinderen zijn niet de enige vrouwen in zijn leven. Zijn maatje is Carola Schouten. "Er is niemand binnen de ChristenUnie met wie ik zo makkelijk ruzie kan maken en me tegelijkertijd zo verbonden voel. Ik vertrouw haar voor honderd procent."

null Beeld

De fractie van de ChristenUnie bestaat uit veel verschillende soorten mensen. Ze zijn niet per se bevriend met elkaar, maar het zijn wel kameraden die elkaar vertrouwen en helpen.

null Beeld

Hoewel hij veel tijd besteedt aan zijn werk, maakt hij graag tijd vrij voor zijn kinderen. Hier zie je hem op de foto met zijn oudste dochter, Anne. Met haar heeft hij een sterke band.

null Beeld

Ook met Mark Rutte heeft Gert-Jan een goede band. "Met mijn moeder was ik naar de Matthäus Passion in Leiden en na afloop had ze een arm nodig; Rutte stond in de buurt en zag dat." Hij zag het niet alleen, hij hielp de moeder van de politicus meteen.

null Beeld

Partij Kiezen met Libelle… Columniste Ebru Umar legde de politicus de vragen voor. Wordt het ja? Of wordt het nee? De pingpongbatjes geven het antwoord.

Doe de Libelle Kieswijzer.

Tekst: Ebru Umar. Beeld: Eljee Bergwerff en eigen foto's.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden