null Beeld

Partij Kiezen met Libelle: het fotoalbum van Jesse Klaver (GroenLinks)

Op 17 maart mogen we weer stemmen. Om in de sfeer te komen, geven we je de komende tijd een beeld van de mens áchter de politicus. Deze keer: Jesse Klaver (34, GroenLinks).

Online redactie Libelle

We kennen Jesse Klaver allemaal als politicus, maar wie is hij als mens? Hoe was zijn jeugd, wie zijn zijn dierbaren? Libelle zocht het voor je uit.

5 feitjes over Jesse Klaver:

Opleiding: Social Work

Favoriete muziek: Three Little Clouds en Chef'Special

Favoriete boek: The Silk Roads, over de macht van China

Gerecht: Vega boemboe bali, en het aardappeltjes met ketchup-recept van zijn moeder

Vakantieland: Italië

Fotoalbum

Kleine Jesse vond het altijd heel gezellig bij zijn oma. Nog steeds, trouwens. "Mijn Indische oma is nu 83 en een van de grappigste en zorgzaamste mensen die ik ken. Er staat altijd heerlijk eten voor me klaar. Ze is trots op wat ik doe, maar was net zo trots geweest als ik iets anders had gedaan."

null Beeld

Ook met neef Michel had de politicus altijd veel lol. Hier zie je de twee in de toko van Jesse's oom. "Hij is mijn beste vriend, een soort broer en zelfs een vaderfiguur."

null Beeld

Jesse is als Brabander dol op carnaval. Zijn oma was altijd bang dat Jesse het koud zou krijgen, dus kreeg hij een lekker dik carnavalspak aangemeten. Als hij naar deze foto terugkijkt, noemt hij zichzelf dan ook een Michelinmannetje.

null Beeld

Vroeger ging het gezin Klaver altijd met de vouwwagen op vakantie naar Luxemburg. Hier zie je hem met zijn opa. "In mijn herinnering was die camping enorm, maar toen ik er een paar jaar geleden terugkwam, bleek het een piepklein grasveldje te zijn."

null Beeld

Jesse's moeder is vier jaar geleden, op 51-jarige leeftijd, overleden. Ze heeft haar zoon in haar eentje opgevoed. Ze was schoonheidsspecialiste en moest hard werken om haar gezin te kunnen onderhouden. "Ik heb haar daardoor vaak moeten missen, maar ze heeft ervoor gezorgd dat ik kon studeren. Daar ben ik haar heel dankbaar voor."

null Beeld

Toen Jesse volwassen werd, vond hij wielrennen een fantastische sport. Klein nadeel: hij was er naar eigen zeggen niet heel goed in. Tegenwoordig zit hij dan ook in het zaalvoetbalteam van GroenLinks.

null Beeld

Zijn grote liefde is zijn vrouw Jolein. Toen hij haar ontmoette, wist hij het zeker: met haar wil ik trouwen. Maar wanneer vraag je iemand ten huwelijk? "Toen een oom overleed en Jolein vervolgens van een trap viel - wonder boven wonder had ze niets - dacht ik: waar wacht ik nog op?" De bruid en bruidegom hebben dan ook een fantastische dag gehad.

null Beeld

Samen met Jolein heeft Jesse drie zonen van 7, 5 en 1 jaar oud. Vader worden beschrijft hij als het meest kwetsbare dat er is. "Ik probeer mijn kinderen mee te geven wat ik belangrijk vind: hard werken, plezier maken, je verplaatsen in een ander." Sinds een paar jaar spreekt Jesse weer met zijn vader, die tijdens zijn opvoeding niet in beeld was. Volgens de politicus is het een heel fijne man.

null Beeld

Waarom zou je vliegen als je ook per trein naar Istanbul kan, moet de lijsttrekker van GroenLinks hebben gedacht. Samen met zijn vrouw pakte hij de Interrail. Hij zou de reis graag nog een keer herhalen met zijn gezin, maar dan moet zijn jongste zoon (1) wel iets ouder zijn. Jesse noemt het een 'duurzame en relaxte manier van reizen'.

null Beeld

De Klimaatmars in 2017 zal Jesse zich herinneren als een koude, natte dag. Toch vond hij het een magische gebeurtenis. "Nooit eerder gingen in Nederland zoveel mensen de straat op voor het klimaat."

null Beeld

Nog een foto uit 2017. Hier zie je dat Jesse zijn vrouw kust op het podium. GroenLinks was net van 4 naar 14 zetels gegaan, een mijlpaal die je als lijsttrekker zeker mag vieren. Maar Jolein, die was niet zo blij met de situatie. "Ik had haar gevraagd om samen het podium op te gaan, maar ze had niet bedacht dat er zó veel mensen zouden staan."

null Beeld

Tot slot: een zomers kiekje van Jesse met een van zijn kinderen. "Ik probeer altijd het kind in mezelf naar boven te halen."

null Beeld

Partij Kiezen met Libelle… Columniste Ebru Umar legde de politicus de vragen voor. Wordt het ja? Of wordt het nee? De pingpongbatjes geven het antwoord.

Doe de Libelle Kieswijzer.

Tekst: Ebru Umar. Beeld: privé.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden