Advocaten gingen al eerder in gesprek over de beveiliging van Peter R. de Vries. Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Advocaten gingen al eerder in gesprek over de beveiliging van Peter R. de Vries.Beeld Brunopress/Patrick van Emst

In memoriam

Partner Peter R. de Vries geeft hartverscheurend interview: “Nog steeds heb ik het gevoel dat hij elk moment hier binnen kan lopen”

Ze koos ervoor om tijdens haar relatie met Peter R. de Vries in de anonimiteit te blijven, maar na het overlijden van haar geliefde treedt ze - nog immer onherkenbaar - in de ‘openbaarheid’. In een prachtig interview met De Volkskrant herdenkt ze haar grote liefde.

Renée MulckhuijseBrunopress/Patrick van Emst

“Dit is mijn manier om hem publiekelijk te eren”, zegt ze. “Eigenlijk wil ik alsnog zeggen: lieve Peter, hier ben ik.” Om veiligheidsredenen moet haar identiteit nu geheim blijven.

Mijn Grote Liefde

Het interview staat bomvol mooie en lieve anekdotes, onder meer over de armbanden die ze draagt. Om haar hals draagt ze een fluwelen lint met de roségouden armband die Peter altijd droeg. Zij draagt dezelfde om haar pols, maar dan de kleine variant, met een speciale inscriptie om hun relatie te eren.

“Het is alsof Peter de aanslag voorvoelde; de laatste tijd ­hamerde hij er steeds op dat hij die inscripties erin wilde, dat móést gewoon gebeuren. Begin juni reden we op de motor naar Amsterdam. Hij had helemaal bedacht hoe het moest – onze namen in kapitalen, MGL (Mijn Grote Liefde, red.) cursief, het lettertype en de plek waar de datum van onze eerste ontmoeting zou staan.”

Anoniem blijven

Peter wilde niets liever dan hun relatie van de daken schreeuwen, zij bleef liever onbekend. In het begin wilde ze eerst uitzoeken of het iets kon worden tussen hen, voordat heel Nederland een mening over ze had. “En ik word graag op mijn eigen merites beoordeeld, niet als ‘de vriendin van’. Bovendien wil ik geen publiek bezit worden, ik zag wat voor impact dat had op zijn leven”, vertelt ze in het interview.

Liefdesbrieven

In de ruim zes jaar dat ze elkaar kenden, schreef Peter meer dan honderd liefdesbrieven die hij overal in huis verstopte voor zijn partner. Zo legde hij altijd een brief op haar hoofdkussen als zij eerder de deur uitging.

“Hij scheurde vellen van zijn notitieblok of uit mijn aantekenboekjes, schreef er lieve teksten op en stopte ze op gekke plekken – achter mijn tandenborstel, in de vriezer, in een pan waar nog eten in zat – de vetvlekken zitten er nog op –, in mijn schoenen, tussen mijn laptop, op de afzuigkap, in de la tussen mijn kleren, mijn moeder heeft er een gevonden onder een stapeltje placemats hier op tafel.”

Bij elke vondst stort ze even in. “Ik vond er ook een toen ik van het ziekenhuis naar huis reed om schone kleren op te halen. (...) Het is alsof ik nu pas besef hoe waardevol ze zijn. Alsof nu pas tot me doordringt hoe bijzonder dat is.”

Laatste berichten

De laatste berichten die Peter uitwisselde met zijn partner, waren vlak voor de fatale schietpartij. Ze zouden gaan samenwonen en na de uitzending van RTL Boulevard op 6 juli een huis bezichtigen in Utrecht.

“Hij zei: ik maak een afspraak, dan kunnen we vanavond ­samen gaan kijken. Ik moet eerst even naar Boulevard, maar ik kan er om kwart over acht zijn.” Toen ze bijna bij het huis arriveerde, kreeg ze een telefoontje van Peters zoon Royce waardoor haar wereld instortte.

“Ik begon meteen te schreeuwen. Toen ik Peter belde en hij niet opnam, wist ik: foute boel. Hij nam altijd op als ik belde, ook als hij midden in een bespreking zat. Nadat hij ook niet op mijn appjes had gereageerd, wist ik dat het waar was.”

“Nog steeds heb ik het gevoel dat hij elk moment hier binnen kan lopen”, vertelt ze verder. “Dat de deur open gaat, en dat die lange gestalte de trap op komt, met die mooie lach en die ogen die meelachen.”

Het hele interview in De Volkskrant kun je hier lezen.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden