null Beeld

Pascalle laat haar dochters niet testen op corona: “Het doet kinderen psychisch echt wel wat”

Vier op de tien ouders laten hun kind liever niet testen op corona, blijkt uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel. Pascalle, moeder van drie dochters, is een van hen. “Ik denk dat ze er een klein trauma aan overhouden.”

Sinds de heropening van de basis- en middelbare scholen is het aantal coronatesten onder kinderen enorm gestegen, maar lang niet alle ouders zien het zitten om met hun kind naar de teststraat te gaan. Ze zijn van mening dat het geen nut heeft – een ziek kind laat je sowieso thuis – of vinden het te pijnlijk voor (kleine) kinderen. Een andere veelgenoemde reden in het onderzoek van EenVandaag is onzekerheid over de mentale gevolgen van de coronatest. Ook voor Pascalle is dit een reden om haar dochters van 9, 7 en 4 niet te laten testen. “Ik ben zelf al een aantal keer getest en ik vond dat staafje zo diep in mijn neus ronduit vervelend. Sommige mensen zeggen dat kinderen flexibel zijn en dat het vooral invloed heeft hoe je er als ouder instaat. Het zal vast per kind verschillen hoe ze erop reageren, maar mijn intuïtie zegt dat ik het niet moet doen. Ik denk dat ze er een klein trauma aan overhouden, het doet die kinderen psychisch echt wel wat.”

Tweedeling

Dat niet testen bij een corona-uitbraak in de klas betekent dat Pascalle’s kinderen niet vijf, maar tien dagen thuis moeten blijven, neemt de moeder op de koop toe. “Dat is vervelend, maar als ik de afweging moet maken tussen langer thuisblijven of een staafje diep in de neus, dan kies ik voor het eerste.” Pascalle vindt het jammer dat haar standpunt over de coronatesten in de media en online voor een tweedeling zorgt. “Het lijkt soms wel alsof je moet kiezen: óf je bent een schaap dat de overheid volgt, óf je gelooft in complottheorieën. Maar daartussen zit een heel groot grijs gebied. Ik houd mijn kinderen thuis bij klachten, maar maak in het testen een keuze die voor mij goed voelt. Ik hoop dat mensen begrip kunnen hebben voor elkaars overwegingen.”

Blaastest

Van de ouders in het onderzoek van EenVandaag die negatief tegenover een PCR-test bij kinderen staan, geeft tweederde aan dat ze hun kind waarschijnlijk wél laten testen als dat kan door middel van een ademtest (68%) of een watje in de mond (63%). Pascalle: “Ik ben eerlijk gezegd niet helemaal overtuigd van het idee van een testsamenleving, maar als de juf of meester zich fijner voelt als de kinderen getest zijn met een blaas- of sabbeltest, dan zou ik dat ook wel doen.” En het kortere stokje, dat nu door de GGD geïntroduceerd is? “Tja, hoe kort is zo’n stokje dan? Dat zou ik dan eerst zelf willen proberen. Lang niet naar school kunnen, geen sport, geen contact met vriendjes… De kinderen hebben deze crisis al genoeg te verduren gehad.”

Sommige details in dit interview zijn om privacyredenen gewijzigd.

Beeld: Getty Images. Bron: EenVandaag Opiniepanel.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden