Paul Verhoeven Beeld ANP
Paul VerhoevenBeeld ANP

Paul Verhoeven reageert op schandaal rondom nieuwe film: “Mensen geloven me niet”

Paul Verhoeven heeft voor het eerst gereageerd op de ophef rondom zijn nieuwe film, Benedetta. De film gaat over een lesbisch koppel en de reacties erop zijn zeer wisselend. Boze tongen beweren dat de schrijver op zoek was naar een schandaal, maar dat ontkracht hij.

De film wordt door meerdere recensenten ‘shockerend en expliciet’ genoemd.

Expliciete beelden

De nieuwe film van Verhoeven gaat over de lesbische non Benedetta Carlini, die in de zeventiende eeuw door de kerkleiding werd berecht en veroordeeld tot de brandstapel. Meerdere filmrecensenten van het filmfestival van Cannes noemen de film ‘expliciet’, en doelen daarmee voornamelijk op de scène waarin een houten Mariabeeldje als seksspeeltje wordt gebruikt.

Niet uit op een schandaal

Paul Verhoeven reageert op de felle kritiek, en laat aan Volkskrant weten dat hij niet uit was op een schandaal, zoals wordt geschreven. “Mensen geloven dat dan nooit”, vertelt de regisseur. “Maar toen wij dat shot met Sharon Stone in Basic Instinct draaiden, dachten we ook niet dat er nou zoveel bijzonders mee aan de hand was. Niemand van het montageteam dacht: ‘oh, dat wordt twintig of dertig jaar later nog besproken’. Dat is de waarheid.”

Historisch juist

Verhoeven laat weten dat de keuze voor het gebruik van het Mariabeeldje niet expliciet bedoeld was, maar ‘historisch juist’ is. Hij verklaart dat vrouwen in de zeventiende eeuw wel werden gestraft voor lesbische gevoelens, maar pas voor hun leven hoefden te vrezen wanneer ze gebruikmaakten van een ‘instrument’.

Brandstapel

Het gebruik van de brandstapel in de film vond de 84-jarige Verhoeven ook zeer belangrijk, vertelt hij aan de krant. “Voor dat Jeanne d’Arc-gevoel.” Maar ook voor de plot. “Er zíjn meerdere lesbische vrouwen verbrand, nietwaar? Dat staat ook in het boek”, aldus de regisseur.

Vervreemdend

De film zou eigenlijk al vertoond worden in 2020, maar het coronavirus gooide roet in het eten. Om de film een jaar later alsnog op het witte doek te zien, was ‘vervreemdend’, vertelt Verhoeven. “Omdat ik alweer met andere dingen bezig ben. Ik heb een uurtje van Benedetta teruggekeken, om er weer in te komen. En ja, ik vond het heel goed”, besluit hij.

Hieronder kun je de trailer van de film van Verhoeven bekijken.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Nu.nl, Volkskrant

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden