Per 8 augustus ook testen in gele landen: hoe kom je in het buitenland aan een (geldige) test? Beeld Getty Images
Per 8 augustus ook testen in gele landen: hoe kom je in het buitenland aan een (geldige) test?Beeld Getty Images

Per 8 augustus ook testen in gele landen: zo kom je in het buitenland aan een (geldige) test

Het kabinet heeft het reisadvies versoepeld. Alle Europese landen krijgen de kleurcode geel of groen. Dat is goed nieuws, maar als je nog niet volledig gevaccineerd bent, moet je bij terugkomst uit een geel gebied wel een negatief testresultaat kunnen laten zien.

RedactieGetty Images

Deze moet je dus in het buitenland laten afnemen. Maar hoe kom je daaraan?

Testen in gele landen

Als op reis gaat naar een land met de gele kleurcode en je reist na 8 augustus terug naar Nederland, dan moet je een negatief testbewijs laten zien, als je nog niet volledig bent gevaccineerd of hersteld van corona. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven dit niet.

Gevaccineerd

Op dit moment is 59% van de Nederlanders volledig gevaccineerd, dit betreft vooral volwassenen. Testen bij terugkomst is voor gevaccineerden niet verplicht. Het zijn dus vooral jongvolwassenen, gezinnen met tieners en mensen die zich (nog) niet hebben laten vaccineren die tegen deze maatregel aanlopen.

Groene landen

Voor landen met de kleurcode groen geldt de verplichting tot een negatief testbewijs niet. Uiteraard kan een land nog wel tijdens het verblijf op geel springen, en dan geldt de maatregel alsnog voor de vakantiegangers die na 8 augustus terug naar Nederland reizen.

Hoe kom je aan een test in de volgende gele landen?

Ga je binnenkort op vakantie naar een van de volgende landen, die op dit moment de gele kleurcode hebben? Zo zit het in dat land:

Spanje: in Spanje kun je in principe vrij makkelijk een coronatest laten doen. Het land zit vol met commerciële testaanbieders en in de grote steden zijn volop testlocaties te vinden. Wanneer je in Spanje een testafspraak wil maken, zul je wel ontdekken dat veel testaanbieders je alleen in het Spaans te woord kunnen staan en dat je in veel gevallen moet bellen voor een afspraak. Even oefenen op je Spaans, dus. Bij testen op de luchthaven is de informatie meestal wel in het Engels beschikbaar.

Portugal: in Portugal kun je een test laten doen bij een van de honderden apothekers in het land. Deze staan vermeld op overheidswebsites, maar vaak alleen in het Portugees. Soms kun je bij een apotheker zonder afspraak terecht. In toeristische gebieden zoals de Algarve en Lissabon, maar ook op de luchthavens, word je vaak wel in het Engels geholpen. Op het Portugese eiland Madeira val je al helemaal met je neus in de boter: daar proberen ze toeristen te lokken met gratis coronatests.

Frankrijk: in Frankrijk vind je de testlocaties vooral in de grote steden. In tegenstelling tot bovenstaande vakantielanden, kun je op luchthavens in Frankrijk minder makkelijk een test laten doen. Houd er ook rekening mee dat de testuitslag in Frankrijk bij een PCR-test langer op zich laat wachten. Een antigeentest is sneller.

Griekenland: in Griekenland is het ’t meest gebruikelijk om je op de luchthaven te laten testen. Doe dit wel ruim van te voren, want de uitslag kan een dag op zich laten wachten. In enkele grote steden zijn er ook medische klinieken en testcentra waar je terecht kunt, maar in rustigere gebieden vind je deze niet snel.

Zelfzorg bij corona: dit moet je wel en niet doen

Bron: Volkskrant.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden