null Beeld

“Perfectie is een vloek en een talent”

‘Fucking perfect’, de documentaire over sterrenchef Sergio Herman, gaat vandaag in première. Regisseur Willemiek Kluijfhout volgde hem tijdens de laatste dagen in zijn Michelin-restaurant Oud Sluis. Een kijkje in de keuken.

Jiska Fischer

Emotie

Kluijfhout had Sergio Herman al eens geïnterviewd voor een ander project. Toen ze hoorde dat hij overwoog de deuren van familierestaurant Oud Sluis te sluiten, zag ze meteen een nieuwe film voor zich. Oud Sluis is de zaak waarin Sergio Herman opgroeide, waar hij het gastronomische vak van zijn vader leerde, en waar hij drie prestigieuze Michelin-sterren had verzameld. Genoeg emotie om een mooie film van te maken.

Gezinsleven

In deze film volgen we Sergio Herman, die het beroemde restaurant sluit en een nieuw restaurant opent, The Jane in Antwerpen. Op de achtergrond krijgen we van zijn echtgenote, Ellemieke Vermolen, een inkijkje in het gezinsleven. Daar waar hij overigens nauwelijks deel van uitmaakt.

Waarom Sergio Herman als onderwerp?

“Ik wist dat hij met het idee rondliep om te stoppen bij Oud Sluis. Dat op zich is natuurlijk al een bijzonder gegeven: een driesterrenchef die stopt met zijn paradepaardje. Hij stond op een kruispunt in zijn leven, hij was al bezig met The Jane, maar wilde meer tijd vrijmaken voor zijn gezin. Hij wilde bij zijn werk minder op de voorgrond treden. Hij had twijfels en onzekerheden. Dat vond ik mooie ingrediënten voor een documentaire.”

Van rustiger aan doen is het niet gekomen...

“Nee klopt. Hij is eigenlijk tijdens het draaien van de film begonnen met het nieuwe project The Jane in Antwerpen. Dat is een enorm restaurant. De bedoeling was om daar eenvoudiger te gaan koken. Maar al een paar maanden na de opening, kreeg hij daar zijn eerste ster. Iemand die gewend is om in de Champions League te voetballen, gaat niet terug naar een amateurclub. Zo is het met Sergio ook. Die kan geen lunchroom beginnen waar uitsmijters worden geserveerd. Dat zouden binnen de kortste keren toch ook weer Michelin-waardige kunstwerkjes zijn.”

Je focust in je film op emotie en niet zozeer op het koken. Was dat een bewuste keuze?

“Ik wil dat je het gevoel krijgt dat je naar een speelfilm zit te kijken. Dat je meegenomen wordt met de hoofdpersoon, dat je meeleeft. De keuken is meer een decor. Maar het vakmanschap, de gastronomie en het feit dat Sergio een kunstenaar is in zijn field of work komen ook naar voren.”

Je bent echt een fly-on-the-wall geweest. We krijgen álles te zien. Is Sergio Herman een perfectionist of gewoon een onaardige man?

“O, je doelt op het fragment dat hij een keukenhulp uitmaakt voor kleine rat? Nou, en dan is dit nog de gecensureerde versie! Hij komt misschien hard over tegen zijn personeel, maar dat gebeurt in meer professionele keukens. Die directheid leidt tot grotere prestaties. In een keuken van niveau is het écht topsport, daar is geen plaats voor beleefdheden. Het gaat er op zo’n moment heftig aan toe, maar daarna is alles weer koek en ei.”

De film heet Fucking perfect. Waarom?

“Deze kreet gebruiken ze voortdurend in de film. Een mix van Nederlands en Engels. Bovendien is perfectionisme enerzijds een vloek en anderzijds een talent. Het brengt Sergio Herman heel ver, maar het is ook erg gevaarlijk. Hij gaat er bijna aan onderdoor.”

Bekijk de trailer van 'Fucking perfect':

[embed]https://vimeo.com/117378646[/embed]

Koop een kaartje voor de film 'Fucking perfect'.

Beeld: Remko Schnorr

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden