Mark Rutte Beeld BrunoPress
Mark RutteBeeld BrunoPress

Persconferentie 20 april: terrassen gaan gedeeltelijk open en avondklok wordt afgeschaft

Eindelijk goed nieuws! Mark Rutte en Hugo de Jonge hebben tijdens de persconferentie van dinsdag 20 april laten weten dat er vanaf 28 april ruimte is voor versoepelingen. Zo gaan de terrassen en winkels gedeeltelijk open en de avondklok wordt afgeschaft.

RedactieBrunoPress

“Per woensdag 28 april durven we de eerste voorzichtige stap te zetten”, lichtte Rutte toe tijdens de persconferentie. We zetten de versoepelingen voor je op een rijtje:

Horeca

Het moment waar we allemaal al maanden op zitten te wachten: vanaf 28 april kunnen we eindelijk weer naar het terras. Hier gelden echter wel een aantal strenge regels: maximaal twee bezoekers uit één huishouden mogen een tafeltje delen en de terrassen mogen open zijn tussen 12:00 uur en 18:00 uur. Per terras mogen maximaal vijftig mensen toegelaten worden, met een gesprek vooraf. Gasten houden 1,5 meter afstand van elkaar. Met kuchschermen mogen de tafels op minder dan 1,5 meter afstand van elkaar staan. Er moet een reservering worden gemaakt door gasten, maar dit mag ook ter plekke.

Avondklok

Vanaf volgende week woensdag mogen we na bijna drie maanden ’s avonds laat over straat. Sinds 31 maart gold de avondklok van 22:00 uur tot 04:30 uur, maar de avondklok wordt dus officieel afgeschaft.

Winkels

De detailhandel gaat weer open zonder dat mensen van tevoren een afspraak moeten maken. De winkels mogen tot 20:00 uur openblijven er moet voor worden gezorgd dat er niet te veel mensen in de winkel aanwezig zijn. Het maximaal aantal klanten wordt bepaald door het aantal vierkante meter. In kleine winkels maximaal twee personen per verdieping, in grote winkels één klant per 25 vierkante meter.

Bezoekregeling

De huidige bezoekregeling wordt met één bezoeker per dag verruimd. Je mag thuis dan weer twee gasten per dag ontvangen. Verder mogen bij begrafenissen 100 bezoekers komen, dat zijn er nu nog 50. Ook theorie-examens zijn weer mogelijk.

Hoger onderwijs

Studenten van de hogescholen en universiteiten mogen vanaf 26 april weer minimaal één dag in de week fysiek naar colleges. Zij zitten sinds half december volledig thuis.

Routekaart heropenen samenleving

Stapje voor stapje wil het kabinet de maatschappij uit de harde lockdown halen, mits de cijfers de goede kant op gaan. Het demissionair kabinet zal kijken naar de dagelijkse opnamen van coronapatiënten in ziekenhuizen, omdat zij daar nog steeds voor een enorme druk zorgen. Voor het heropenen van de samenleving is een speciale routekaart gemaakt die bestaat uit vijf stappen. We beschreven hier stap voor stap wat er in die routekaart van het kabinet staat.

De sportscholen, theater, bioscopen en musea blijven gesloten.

Basisregels

Natuurlijk moeten we onszelf wel aan de basisregels blijven houden: was je handen, houd 1,5 meter afstand, draag een mondkapje en blijf thuis als je klachten hebt. Dit geldt ook als je gevaccineerd bent.

Beeld: Brunopress

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden