null Beeld

Persconferentie dinsdag 13 oktober: “We gaan in een gedeeltelijke lockdown”

Voor de meeste mensen was het wel duidelijk dat er strengere maatregelen aan zaten te komen. Mark Rutte vertelde tijdens de persconferentie van dinsdag 13 oktober wat er precies allemaal voor ons gaat veranderen komende tijd.

Ismay Gijsen

We gaan in een gedeeltelijke lockdown om het virus eronder te krijgen. Sociale contacten en reisbeweging moeten drastisch worden verminderd. "De maatregelen gaan pijn doen", vertelt Rutte. Alle nieuwe maatregelen gaan morgen 14 oktober om 22.00 uur 's avonds in. Er wordt verwacht dat deze lockdown vier werken duurt.

We zetten de maatregelen op een rijtje:

Basisregels

Het kabinet benadrukt dat de zeven basisregels nog altijd gelden: houd 1,5 meter afstand van anderen, was vaak je handen en hoest en nies in je elleboog, blijf bij klachten thuis en laat je testen, vermijd drukke plekken, werk thuis (tenzij het niet anders kan), draag een mondkapje in publieke binnenruimtes en mondkapjes zijn verplicht in het OV.

Horeca

Een domper voor de horeca: helaas zullen zij tijdelijk moeten sluiten. Dit geldt ook voor coffeeshops. Het gerucht ging in de eerste instantie dat er een avondklok kwam, maar er is besloten om de horeca toch weer tijdelijk te sluiten. De horeca mag wel openblijven voor afhalen en bezorgen. Hotels mogen openblijven en voor hun gasten eten en drinken serveren. Voor getroffen bedrijven staat het kabinet klaar met steunpakketten.

Aantal mensen

Er mogen maximaal dertig gasten in binnenruimtes. Thuis mag je maximaal drie mensen buiten je eigen huishouden ontvangen op anderhalve meter. Je mag één groep per dag thuis uitnodigen. "Blokjesverjaardagen met meerdere groepjes mogen niet meer."

Mondkapjes

Het moet nog juridisch goed gereld worden, maar niet-medische mondkapjes worden verplicht in binnenruimtes. Dit geldt ook voor scholen vanaf het voortgezet onderwijs.

Verkoop van alcohol

Er werd al eerder over gepraat, maar inmiddels is het definitief: er komt voorlopig een verbod op verkoop van alcohol na acht uur ’s avonds, zowel fysiek als online. Je mag ook geen alcohol drinken in binnenruimtes na acht uur.

Evenementen

Evenementen worden verboden: geen kermissen, openlucht concerten of buurtbarbecues.

Doorstroom locaties

Voor musea, pretparken en dierentuinen verandert er niets. Koopavonden worden voor nu afgeschaft. Als het te druk wordt in winkels, kan het zijn dat ze verplicht moeten sluiten.

Scholen

Er is besloten dat scholen voorlopig gewoon openblijven. Hiervoor verandert er niks.

Sporten

Publiek blijft verboden bij sporten en de kantines blijven gesloten. Kinderen en jongeren tot achttien jaar kunnen blijven sporten. Boven de achttien mogen mensen individueel sporten. Hier mogen vier mensen aanwezig zijn. Betaald voetbal mag op de huidige voet door.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden