null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Persconferentie: langere lockdown, basisscholen open en ‘click & collect’ in winkels

Aanstaande maandag gaan de basisscholen weer open en twee dagen later mogen ook niet-essentiële winkels open voor het ophalen van bestellingen. Dat maakte premier Rutte dinsdagavond bekend in de persconferentie. Of de avondklok wel of niet eindigt op 10 februari wordt later deze week bekend.

Online redactie LibelleGetty Images

"We zitten in een spannend en onzekere fase van de coronacrisis", begon Rutte dinsdagavond de persconferentie. "De besmettingscijfers en het aantal mensen in de ziekenhuizen dalen, maar alle doorrekeningen wijzen op een derde golf die onvermijdelijk op ons af lijkt te komen. De belangrijkste oorzaak daarvan is de Britse variant van het coronavirus."

Lockdown tot minstens 2 maart

Door die onzekerheid worden de lockdown en bijna alle maatregelen die nu van kracht zijn verlengd tot minstens 2 maart. Op 23 februari wordt hier opnieuw naar gekeken en is er ook een nieuwe persconferentie. Dat betekent dat tot 2 maart het aantal personen dat je thuis mag uitnodigen op maximaal één per dag blijft en ook horeca, bioscopen, pretparken en musea nog zeker een maand dichtblijven. Ook contactberoepen zoals kappers mogen tot die tijd nog niet aan de slag.

Basisscholen en kinderopvang

Op maandag 8 februari mogen de basisschool en kinderopvang wel hun deuren weer openen. De bso blijft (naast noodopvang) nog wel gesloten. Groepen kinderen op de bso zijn volgens het OMT niet gelijk aan die op school, waardoor het openen van de bso tot extra contacten en mogelijk extra besmettingen zou leiden. Het kabinet komt op korte termijn in overleg met de onderwijs- en kinderopvangpartners met aangepaste richtlijnen zoals bij klachten naar huis en een quarantaine voor de hele klas als een kind positief is getest. Daarnaast wil minister Slob ook op korte termijn starten met proeven met sneltesten met basisschooldocenten om besmettingen snel op te sporen en om klassen minder vaak naar huis te sturen. Over het openen van de middelbare scholen is nog geen besluit genomen, maar deze scholen zullen ook tot zeker 1 maart dichtblijven. Een aantal scholen onderzoekt nu de mogelijkheden voor onderwijs op 1,5 meter afstand en sneltesten op scholen.

Winkels

Niet-essentiële winkels blijven voorlopig ook nog dicht, maar vanaf 10 februari wordt 'click & collect' wel mogelijk bij alle niet-essentiële winkels volgens een aantal regels. "Je bestelt vanuit huis online of telefonisch. Het afhaalpunt is buiten, je haalt je bestelling alleen af binnen een bepaald tijdslot en er zit minimaal 4 uur tussen het plaatsen van een bestelling en het afhalen", zei Rutte daarover.

Avondklok

Eindigt de avondklok op 10 februari om 04.30 uur of wordt ook deze maatregel verlengd? Dat besluit neemt het kabinet pas dit weekend als ze op basis van de cijfers kunnen beoordelen of deze maatregel wel of geen effect heeft gehad. Daarover zei Markt Rutte: "Vanwege de grote zorg over de Britse variant vragen we het OMT op basis van laatste cijfers en actuele kennis om nieuw advies over hele pakket maatregelen. Dat advies verwachten we eind deze week." Mocht er inderdaad een daling te zien zijn, dan is de kans groot dat de avondklok inderdaad volgende week eindigt. Mocht het OMT adviseren om deze maatregel te verlengen, dan is hier wel voor instemming van de Tweede Kamer voor nodig.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden