null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Persconferentie vrijdag 13 augustus: vanaf 20 september mogelijk stap voor stap af van anderhalve meter en andere maatregelen

Vanavond stond er om stipt 19.00 uur voor het eerst in tijden weer een persconferentie op het programma. Het kabinet blikte daarin vooruit op het coronabeleid van de komende maanden. Dit is wat we kunnen verwachten dit najaar.

Kim van WeeringHollandse Hoogte / ANP

“Ik hoop”, begon Mark Rutte, “dat iedereen een mooie vakantie heeft gehad of nog heeft. En vooral coronavrij. We zouden allemaal willen dat het anders was. Maar begin van de zomer heeft ons geleerd dat we voorzichtig moeten zijn”, sprak hij.

Hij noemde de versoepelingen van 26 juni ‘een behoorlijke leerervaring’. “We herinneren ons allemaal hoe het virus ons aan het begin van de zomer overviel, met die piek in het aantal besmettingen. Het is nu zaak dat we ons niet nog een keer op dezelfde manier laten verrassen.” Al snel daarna ging de demissionair premier over op de eerste geplande stappen:

  1. Het mbo en hoger onderwijs gaan vanaf 30 augustus weer open. Rutte noemde de gevolgen van anderhalf jaar online onderwijs ‘heel ernstig’. Met ingang van het nieuwe studiejaar vervalt daar de anderhalve meter-regel. Maar wel onder paar voorwaarden: er mogen maximaal 75 studenten in een ruimte zijn, studenten moeten zich twee keer per week testen, dragen mondkapjes in de gangen en letten op ventilatie, afstand en hygiëne.

  2. Het kabinet hoopt maandag 20 september als datum aan te kunnen houden waarop we stap voor stap afstand kunnen nemen van de anderhalve meter en andere maatregelen. Dan vervalt ook de mondkapjesplicht in het OV en het thuiswerkadvies. “Maar”, benadrukt Rutte, “we hebben het over hopen. Uiterlijk half september vragen we het OMT om een nieuw advies.” Vrijdag 17 september neemt het kabinet dit besluit.
  3. Tot 20 september blijven de regels voor nachtclubs, discotheken, bioscopen, theaters en cafés onveranderd. Dat betekent geen live muziek, geen grote beeldschermen, geen meerdaagse festivals en maximaal 750 mensen bij evenementen zonder zitplaatsen.
  4. Voor evenementen, festivals, congressen en andere bijeenkomsten waar meer dan 75 personen aanwezig zijn, wordt een toegangsbewijs verplicht. Dat kan een vaccinatiebewijs, negatieve test of herstelbewijs zijn.

Bron: NOS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden