null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Peter (53) heeft spijt van zijn tweede leg: “Ik was een slechte vader voor Anne en een nog slechtere vriend voor Jantine”

Peter (53) bloeit na zijn scheiding weer op. Naast zijn drukke managementfunctie bij een bank geniet hij in zijn vrije tijd van wilde avonturen in verschillende slaapkamers. Tot hij Jantine leert kennen. Hij is op slag verliefd en wil niemand anders meer. Er is één maar: zij wil graag een kind.

Jiska KroonGetty Images

“Ik heb van genoeg dingen spijt in het leven. Zoals die veel te dure auto die ik op mijn 28e kocht terwijl ik er helemaal geen geld voor had. Of bepaalde keuzes in mijn loopbaan. Maar spijt hebben van je kind? Dat zeg je niet zomaar hardop. Toch had ik de beslissing om op mijn leeftijd weer aan een kindje te beginnen liever niet gemaakt. Maar wat doe je als je de eierstokken van je vijftien jaar jongere bloedmooie vrouw nog net niet op de maat van de muziek mee hoort rammelen en je haar niet kwijt wilt?

De koek was op

Mijn ex-vrouw en ik zijn goed uit elkaar gegaan. Er was geen haat en nijd tussen ons, de koek was simpelweg op. Ze voelde meer als mijn zus. We hadden nauwelijks meer seks. Na de scheiding was ik eindelijk weer een vrij man. Het klinkt misschien een beetje puberaal, maar de uitdrukking ‘geen hand vol, maar een land vol’ ging voor mij echt op. Ik genoot van al het vrouwelijk schoon en de spannende kortstondige seksuele contacten.

Op slag verliefd

Op een druilerige vrijdagmiddag ergens in oktober zat ik met de zoveelste kop koffie achter mijn kiezen druk te tikken achter mijn laptop in een bar, toen een dame met een grote bos krullen binnenliep en mijn aandacht trok. Ze nam plaats aan een tafeltje verderop en sloeg een boek open. Haar donkere ogen gleden geconcentreerd over de letters in het boek. Ik kon mijn ogen niet van haar af houden en besloot haar aan te spreken. Ze bleek Jantine te heten, ook in Amsterdam te wonen en een creatief beroep te hebben. Nog voor ik mijn vragenvuur kon vervolgen, kwam haar vriendin de bar binnengelopen. Beleefd vroeg ik om haar nummer, maar ze wimpelde mij nog beleefder af.

’s Avonds thuis hield ze me bezig. Ik kon het stiekem niet uitstaan dat ik sinds lange tijd een blauwtje had gelopen. Ik opende mijn social media en voelde de oncontroleerbare drang om haar op te zoeken. Dat bleek niet moeilijk; ze had een openbaar profiel. Op de foto’s was ze net zo mooi als in het echt. Ik besloot haar een berichtje te sturen. Dit keer hapte ze wél. Al vrij snel gingen we op date. Koffie werd een etentje, het etentje werd een overnachting. En een dag met elkaar doorbrengen werd een week. Ik werd smoorverliefd en wilde niks liever dan bij haar zijn. We besloten al vrij snel te gaan samenwonen, niks leek ons geluk meer in de weg te staan.

Tweede leg

‘Laten we een baby maken’, fluisterde Jantine ’s avonds in bed zachtjes in mijn oor. Niet eerder in onze relatie had ik ineens zin om te gaan slapen in plaats van de liefde met haar te willen bedrijven. Het was niet de eerste keer dat ze over haar kinderwens begon. Jantine was inmiddels 38, voor haar was het nu of nooit. Ik had al twee prachtige kinderen uit mijn eerste huwelijk. Ik heb een drukke baan, korte nachten trek ik een stuk minder goed dan vroeger. Had ik echt zin om weer in poepluiers te zitten? En hoe werkt een samengesteld gezin? Ik kon het gesprek niet langer meer uit de weg gaan. Bij elke passerende babywagen op straat of beelden van kinderen op televisie zag ik haar moederhart smelten.

We besloten ervoor te gaan. Terwijl mijn oudste kinderen bijna het huis verlieten om op kamers te gaan, begon ik weer van voor af aan. Ik kan niet ontkennen dat ik eerst ook op een roze wolk zat bij de geboorte van onze dochter Anne. De onvoorwaardelijke liefde die je voor zo’n klein hulpeloos wezentje kunt voelen, blijft bijzonder. Toch viel ik al snel van mijn wolk. De weinig uurtjes slaap vielen mij inderdaad zwaar. Ik werd niet vrolijk van alle nieuwe aankopen die we moesten doen. De onophoudelijke toestroom aan kraamvisite werd me te veel. En ook het vermaken van mijn eigen dochter brak me op.

Slechte vader en partner

Voor mijn vriendin was alles nieuw en spannend, voor mij was het opnieuw hebben van een baby een ongevraagde herhaling van kopzorgen. Het allerergste vond ik misschien wel dat mijn vriendin in een echte moederkloek veranderde. De spannende excentrieke vrouw werd een saaie huismus. Seks moesten we plannen, samen leuke dingen doen gebeurde nauwelijks nog. Even leek het alsof ik weer in mijn huwelijk zat.

Thuis ging ik steeds meer mijn verantwoordelijkheden uit de weg. Doordeweeks was ik veel aan het sporten na mijn werk. Vrijdags en zaterdags bracht ik tot in de vroege uurtjes door in de kroeg. En hoe meer Jantine mij aansprak op mijn gedrag, hoe minder ik zin had om thuis te zijn. Zo gebeurde het wel eens dat ik een heel weekend bij vrienden sliep. Zij riepen mij na een poos bijeen: ik was een slechte vader voor Anne en een nog slechtere vriend voor Jantine, vonden ze.

Ik heb even heel hard gehuild en mijzelf daarna toegesproken. Hoe kon ik zo’n egoïstische zak zijn geworden? Welke man zorgt er nou niet voor zijn kind én vriendin? Jantine en ik hebben lange en intensieve gesprekken gevoerd. Soms knijp ik mijzelf wel eens dat we nog bij elkaar zijn. Jantine heeft een groot hart en is erg vergevingsgezind. Ze accepteert mij om wie ik ben. Zo’n geweldige vrouw wil ik niet laten lopen. Ook de band met kleine Anne wordt steeds beter. Toch kan ik niet ontkennen dat ik soms met weemoed terugdenk aan mijn tijd als vrijgezel.”

Om privacyredenen zijn de namen en woonplaats in deze rubriek gefingeerd.

Bron: XXX

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden