null Beeld ©BrunoPress/Patrick van Emst
Beeld ©BrunoPress/Patrick van Emst

Peter R. de Vries in tranen om oude misdaadzaak bij ‘RTL Boulevard’

Een gesprek in RTL Boulevard zorgde dinsdagavond voor emoties bij Peter R. de Vries. De misdaadverslaggever sprak over de moord op de 10-jarige Petertje Oort uit 1982, en die herinnering raakte de gevoelige snaar.

Online redactie Libelle©BrunoPress/Patrick van Emst

Het was de eerste moordzaak van Peter R. de Vries waarin het slachtoffer een kind was.

Zaak Petertje Oort

Op 16 augustus 1982 werd het lichaam van de 10-jarige Petertje Oort gevonden in het water van de Purmerringvaart in Purmerend. Het jongetje verdween de dag ervoor, toen hij na de verjaardag van zijn neefje naar huis liep. De verwachting is dat het jongetje al bewusteloos was voor hij in het water belandde. De doodsoorzaak is verdrinking in het kanaal en het is niet uit te sluiten dat er een zedenmisdrijf plaatsvond, maar daar is nog steeds geen hard bewijs voor. Wel is het zeker dat er moord of doodslag gepleegd is.

Onopgelost

Wat er precies gebeurd is, is veertig jaar later echter nog steeds onduidelijk en de dader is nog steeds op vrije voeten. Peter R. de Vries hoopt dan ook dat de zaak alsnog opgelost kan worden. "Het was toen voor het eerst dat ik op de bank zat bij de ouders van een vermoord jongetje, en dat maakte diepe indruk op me", aldus Peter. "Ik heb heel veel moeite gedaan om deze zaak op te lossen, maar helaas is dat nooit gelukt."

Emoties Peter R. de Vries

Peter blijft nog altijd aandacht vragen voor de zaak. Bij RTL Boulevard vertelt hij geëmotioneerd: "Ik kreeg destijds een brief van de ouders. Ze vroegen of ik ze kon helpen, gezien er allerlei roddels de ronde gingen dat hun zoons de daders waren. Toen ben ik daar bij de ouders geweest, en sindsdien heb ik de zaak nooit meer losgelaten. Ik was 23 jaar toen ik voor het eerst die wanhoop voelde bij ouders die een kind hebben verloren."

Heftig

Wanneer presentator Luuk Ikink vraagt of het wel vol te houden is, antwoordt Peter: "Het is heftig, en inderdaad emotioneert me het vaak. Maar tegelijkertijd ben ik daar blij om, want dat bewijst me dat ik niet hard geworden ben maar nog altijd geraakt wordt door zo'n zaak. En dat is de brandstof waardoor ik tientallen jaren later toch nog achter een zaak aan kan gaan."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: Brunopress

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden