null Beeld

Petra (38): “Ik heb geen enkele kans gekregen om ons huwelijk te redden”

Iedereen heeft een verhaal. Groots en meeslepend of juist klein en ontroerend. Deze week het verhaal van Petra diens man na 14 jaar een punt achter hun huwelijk zette.

Petra (38): “Toen ik mijn vriendinnen vertelde dat mijn man na veertien jaar een punt achter ons huwelijk had gezet, zeiden ze: ‘Hij is gelukkig niet vreemdgegaan!’ Dat klopt, hij heeft me niet bedrogen. Dat was natuurlijk het eerste wat ik vroeg: ‘Heb je een ander?’ Toen hij ontkende, geloofde ik hem. En terecht, want we zijn nu een jaar uit elkaar en hij heeft nog steeds geen ander.Maar moet ik daar blij om zijn? Ik had het verschrikkelijk gevonden, maar ik had het uiteindelijk wel kunnen accepteren. Zoals het nu is gegaan, vind ik veel erger.

Geen reden

Het kwam erop neer dat hij vond dat wat wij samen hadden, voor hem niet meer voldoende was om nog in te investeren. Zelfs onze twee jongens, van wie hij zielsveel houdt, waren voor hem geen reden om te blijven. Ook dat had ik uiteindelijk – met heel veel moeite – kunnen accepteren. Het leven duurt maar kort, en als je niet meer happy bent in je huwelijk is elk jaar te lang. Nee, het is de manier waarop hij me verliet, die zo’n pijn doet: hij had alles gepland.

Alles gepland

Bijna een jaar is hij bezig geweest met de voorbereidingen, terwijl ik van niets wist. In z’n eentje heeft hij verwerkt dat hij zonder zijn gezin zou verdergaan. Daar heeft hij veel verdriet van gehad, in stilte. Hij heeft niet ver van ons huis een appartement voor zichzelf gezocht, met een extra slaapkamer voor de jongens. Hij heeft onze woning laten taxeren en uitgerekend dat we van de opbrengst een kleiner huis voor mij en de jongens konden betalen, plus een deel van de huur voor zijn appartement.

Toen hij alles op een rijtje had, heeft hij het aan mij verteld. Het was een mededeling, op een zomerse dag, de jongens waren naar voetbal. Ik heb geen enkele kans gekregen om ons huwelijk te redden. Dat hij al een jaar lang wist dat hij zou weggaan en we ondertussen verjaardagen hebben gevierd, op vakantie zijn geweest en hebben gevrijd, dát kan ik niet verwerken. Misschien gaat dat wel nooit lukken.”

Interview: Tineke Beishuizen. Beeld: Shutterstock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden