Bh Beeld Getty Images/EyeEm
BhBeeld Getty Images/EyeEm

Pijnlijke borsten: hoe gevaarlijk is dat en hoe kom je er vanaf?

Heb je last van pijn in je borst of beide borsten? Dat betekent niet altijd dat er iets ergs aan de hand is. Vaak kun je dit zelf verhelpen. In sommige gevallen is het beter om naar de huisarts te gaan. Dokter Rutger vertelt je daar meer over.

Dokter Rutger vertelt

Pijn in je borsten kan allerlei oorzaken hebben. Zo hebben vrouwen vlak voor of na de menstruatie vaak gevoeligere borsten. Ook kan de overgang invloed hebben op je borsten. Je veranderende hormoonniveaus kunnen eventuele pijn verergeren, maar ook is het mogelijk dat je voor het eerst last hebt van pijnlijke borsten.

Verhelpen

Aan pijn in je borsten kun je het een en ander doen. Zo kan het helpen om een sport-bh te dragen. Ook kan een warme douche of juist een coldpack het zeurende gevoel soms verminderen. Ook kan het soms helpen om te starten met of wisselen van hormonale anticonceptie. Werkt dat allemaal niet? Dan kun je met een gerust hart een pijnstiller innemen.

Gevaarlijk

Wel kun je in sommige gevallen beter een dokter bezoeken. Als de pijn te lang aanhoudt of er sprake is van specifiek borstweefsel is het raadzaam de huisarts te bellen. Dokter Rutger vertelt je in detail wanneer het verstandig is om naar de huisarts te gaan met pijnlijke borsten.

Tekst gaat verder onder video.

Dokter, nu ik er toch ben

Dokter Rutger heeft in zijn jarenlange werk als huisarts al veel patiënten in zijn spreekkamer mogen ontvangen. Hij heeft dan ook veel meegemaakt. Alle bijzondere, mooie, bizarre en soms hilarische verhalen haalt Dokter Rutger eenmalig uit de spreekkamer. Hij bundelde ze in zijn nieuwe boek Dokter, nu ik er toch ben. Ook gaat Rutger in op zijn ontwikkeling als huisarts door de jaren heen maar ook de groeiende rol van de huisarts in de terminale zorg en in de coronacrisis.

Dokter, nu ik er toch ben is bij verschillende (boeken)winkels beschikbaar voor €20.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden