null Beeld

Politie: aantal meldingen over verwarde mensen stijgt

Er worden steeds meer meldingen gedaan van verwarde mensen. Uit onderzoek van de politie blijkt dat er vorig jaar 13% meer meldingen over verwarde mensen binnenkwamen dan in 2013. Het aantal stijgt sinds enkele jaren flink. De politie wil daarom dat er een andere aanpak komt. 

Meike Bergwerff

Een bekend en recent voorbeeld is de man die de NOS-studio wist binnen te komen en zendtijd af wilde dwingen. Het is maar één van de 60.000 meldingen die vorig jaar gedaan werden, in 2013 waren dit er nog 52.000.

Stijging

Volgens minister Schippers is de oorzaak van die flinke stijging moeilijk vast te stellen. "Mogelijk spelen de onrust in de wereld, de economische crisis, de aandacht in de media of onzekerheden en veranderingen in de langdurige zorg een rol", schreef ze eerder in een brief aan de Tweede Kamer.

Onrust

Verwarde personen kunnen voor flink wat onrust zorgen in de omgeving.

- Iemand klimt bijvoorbeeld op een dak

- Iemand loopt op straat en schreeuwt

- Tieners die uit een jeugdinrichting ontsnappen

- Een verwarde bejaarde belt de politie als diegene iets kwijt is

Zonde

Dit soort meldingen worden momenteel opgepakt door de politie. Zij zijn hier veel tijd aan kwijt en dat is zonde. Daarom wil de politie dat dit per wijk wordt georganiseerd. Zogenoemde 'wijk-ggz'ers' moeten de politie hulp bieden. "Zij moeten zonder tussenkomst kunnen optreden en direct contact opnemen met verwarde personen", aldus lid van de politiekorpsleiding Henk van Essen tegen RTL Nieuws.

Hulpverleners

De politie en ggz-instellingen zijn het erover eens dat de zorg over verwarde mensen bij hulpverleners thuishoort en niet bij de politie. Daarom wordt het overleg met de ggz en het lokaal bestuur over de opvang van verwarde mensen de komende maanden geïntensiveerd.

Samenwerking

In Den Haag zijn ze al wat verder in het ontwikkelen van hulp voor deze groep. Daar is in mei 2014 de Opvang Verwarde Personen (OPV) opgezet, een samenwerking tussen de politie, ggz en de reclassering. In februari waren er al 1550 mensen geholpen. Vaak blijven de mensen maar enkele uren in de opvang, daar wordt gekeken wat voor zorg iemand kan krijgen. "Het mes snijdt aan twee kanten. Er is meteen opvang voor deze mensen en er is meer veiligheid op straat", schrijft de gemeente op hun website.

Of andere gemeenten een zelfde opvang op willen zetten, is nog niet bekend.

Meer weten over de Haagse aanpak? Klik hier.

Bron: ANP/NOS/RTL. Nieuws Beeld:

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden