null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Politie maakt veel los met boodschap over verwaarloosde jongetjes

In de zomer van 2018 kreeg een inspecteur van Politie Zaanstreek een melding over schreeuwende kinderen in een flat. Over de hartverscheurende situatie die hij vervolgens aantrof, schreef hij dit weekend een bericht op Facebook. En dat maakt veel los.

Kim van WeeringGetty Images/iStockphoto

Slechte film

"Alsof ik in een slechte film was beland", begint hij zijn verhaal. "Op een zomerse dag kreeg ik de vraag of ik met gepaste spoed naar een woning wilde gaan. Al de hele dag huilen daar twee kinderen en de melder vertrouwt het niet."

Verwaarloosd

Even later staat inspecteur Tom oog in oog met een klein kind. "Het jongetje heeft alleen een onderbroek aan en houdt een mes in zijn hand vast. Hij is alleen thuis met zijn broertje; een peuter die een luier draagt en dringend verschoond moet worden. Hun moeder is in geen velden of wegen te bekennen."

Geschreeuw

"Ik vraag aan een van de buren wat zij gezien heeft. Zij vertelt dat ze al een paar maanden een buurvrouw met twee kinderen heeft. Ze hoort ze wel, maar heeft ze nog nooit gezien. En dat terwijl de vrouw de galerij en de flat goed in de gaten houdt. Sinds kort hoort ze de kinderen overdag regelmatig schreeuwen. Nu zelfs zo erg, dat ze besloot ons in te lichten."

Eerder aan de bel trekken

"Ik bedank de vrouw, terwijl ik bij mezelf denk dat ze dat veel eerder had moeten doen. Ik begrijp dat het lastig is om melding te doen bij de politie over je buren, maar ik vind dat de gezondheid van kinderen belangrijker is. De moeder is uiteindelijk nooit gekomen, Veilig Thuis wel. De crisismedewerker schouwt de situatie besluit tot een spoed-uithuisplaatsing."

Dierlijk gedrag

"De twee jochies worden door mij en een collega tijdelijk naar het dichtstbijzijnde politiebureau gebracht. Nog steeds hebben we geen woord kunnen wisselen met hen: er viel geen contact te maken. Later bleek dat ze zoveel met z´n tweeën waren geweest, dat ze een eigen taal hadden verzonnen. Ook verklaarde de ervaren crisispleegmoeder dat de twee jongetjes dierlijk gedrag vertoonden."

Belangrijke boodschap

"Hopelijk is de hulp niet te laat gekomen en weten de jongens deze zeer slechte start een plaatsje te geven." En dan sluit inspecteur Tom af met een duidelijke boodschap: "Effectieve hulp kan alleen ingeschakeld worden als er op tijd aan de bel getrokken wordt. Mijn dringende oproep aan is dus: vermoed u kindermishandeling of een onveilige thuissituatie? Meld dit alstublieft via Veilig Thuis via het telefoonnummer 0800-2000."

Het hele bericht van Tom lees je hier:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Politie Zaanstreek. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden