Politie waarschuwt voor oplichting:
Politie waarschuwt voor oplichting: "Wijzig WhatsApp-instellingen"Beeld Getty Images

Politie waarschuwt voor oplichting: "Wijzig WhatsApp-instellingen”

Meerdere politie-eenheden en wijkagenten waarschuwen deze week voor oplichting via WhatsApp. Ze adviseren Whatsapp-gebruikers dan ook om de instellingen voor groepsgesprekken te wijzigen.

Doe je dit niet, dan loop je sneller het gevaar om door oplichters te worden benaderd voor spam, phishing en andere vormen van oplichting.

Oplichting via WhatsApp

Als je de instellingen ongewijzigd laat, kan iedereen die over jouw nummer beschikt je toevoegen aan groepsgesprekken, ook als hij/zij geen contactpersoon van jou is. Volgens de politie schuilt hier gevaar in. Belandt jouw nummer namelijk in handen van oplichters, dan kunnen ze jou op deze manier benaderen en zo loop je het risico om slachtoffer te worden van fraude, misleiding, oplichting en bedrog.

Groepsgesprekken

Natuurlijk is het niet zo dat je dan automatisch de pineut bent. Beland je in een groepschat met een oplichter, dan beschikt-ie natuurlijk niet gelijk over je rekeningnummer of andere persoonlijke gegevens waarmee je benadeeld kunt worden. Toch is het fijn om zelf in de hand te hebben door wie je aan groepschats kan worden toegevoegd. Zo voorkom je ook het ontvangen van spam en ongewenste berichten.

Instellingen wijzigen

Wil je dat alleen jouw contacten je kunnen toevoegen aan een groepsgesprek en niet zomaar Jan en alleman? Deze instellingen wijzig je als volgt:

  1. Open WhatsApp
  2. Ga naar Instellingen
  3. Ga naar Account
  4. Ga naar Privacy
  5. Ga naar Groepen
  6. Kies de optie Mijn contacten in plaats van de standaardinstelling Iedereen

Weet je het zeker?

Wel goed om je te realiseren: hiermee houd je niet alleen oplichters buiten de deur, maar ook mensen met goede bedoelingen die niet in jouw contactenlijst staan. Door je instellingen te wijzigen zou je eventueel een leuke uitnodiging of cadeau-inzameling kunnen mislopen.

Handig! Met meerdere mensen tegelijk bellen via WhatsApp doe je zó

Bron: Opgelicht. Beeld: Getty Images.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden