null Beeld

Politie was al sinds 2002 op de hoogte van het zedenverleden van Jos Brech

In 2002 heeft de politie de Limburgse scouting al een keer gewaarschuwd voor Jos Brech (55), nu hoofdverdachte van de moord op Nicky Verstappen in 1998.

Demi Schoenmakers

Hij zou volgens de politie een gevaar zijn voor kinderen en moest daarom weg bij de scouting.

Zedendelict

"Dit is een man die je niet bij de scouting moet willen hebben", kreeg Frank Peters (63) in 2002 te horen. Hij was destijds politierechercheur en vandaag de dag al 57 jaar lid van de scouting in Heerlen. Na de waarschuwing van de politie heeft Frank Jos Brecht geconfronteerd met deze informatie. Hij gaf toe dat hij op jongens tussen de 10 en 14 jaar viel en vertelde dat hij in het verleden een zedendelict had begaan. Hij was met zijn fotocamera gaan fietsen toen er twee jongens passeerde. Hij vertelde dat hij bij het fotograferen 'te ver was gegaan', maar wat hij daar precies mee bedoelde wist Frank niet.

Scouting

Frank heeft Jos Brech na deze onthulling verzocht zijn lidmaatschap bij de scouting op te zeggen. Dit heeft hij gelijk in 2002 nog gedaan. Toch is dit een opmerkelijk verhaal, aangezien de politie Jos Brech toen dus heeft laten lopen. Ook is Jos blijkbaar in 1985 verdachte geweest in een zedendelict en hij werd in de nacht nadat het lichaam van Nicky Verstappen was gevonden, vlakbij de plaats delict staande gehouden. Jos Brech werd daardoor in 2001 op het matje geroepen om te getuigen, toen de zaak nieuw leven in werd geblazen.

Geseponeerd

Politiewoordvoerster Yolanda Dols geeft toe dat Jos Brech in 2001 heeft verklaard dat hij eerder in beeld is geweest voor een zedendelict, maar dat delict is geseponeerd. Daardoor werd hij geen verdachte in de zaak van Nicky Verstappen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: De Limburger. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden