null Beeld

Politieagent roept iedereen op: “Stop met filmen als wij een slachtoffer reanimeren”

Als er een ongeluk is gebeurd, zijn mensen vaak zó nieuwsgierig dat ze gaan kijken wat er precies gebeurd is. Maar volgens politieagenten is het tegenwoordig zelfs zo erg dat mensen het zelfs gaan filmen als hulpverleners de slachtoffers reanimeren. 

Koen Simmers, hoofdagent bij de Tilburgse politie, vraagt dan ook aan iedereen of ze willen stoppen met filmen als ze een slachtoffer aan het reanimeren zijn.

Ongeluk

Dit is pas nog gebeurd. Hoofdagent Koen vertelt erover in het NRC Handelblad. Afgelopen zaterdag werd hij opgeroepen omdat er een zware aanrijding op de A58 tussen Tilburg en Breda. Het slachtoffer was "niet aanspreekbaar" en er zouden meerdere voertuigen bij betrokken zijn. Terwijl ze met sirenes over de vluchtstrook reden vanwege de file, zagen ze dat sommige automobilisten waren uitgestapt. Ze probeerden te zien wat er was gebeurd.

Filmen

Na wat te hebben geholpen, werd Koen aangesproken door een omstander. "Kijk, daar zijn twee mannen foto's aan het maken van het slachtoffer. Niet normaal toch!?" Daarna zag hij ook nog een vrouw die filmend met haar telefoon commentaar gaf. Het leek wel alsof ze live verslag deed, legt Koen uit. De vrouw liep Koen zo voorbij en ging richting het slachtoffer dat nog gereanimeerd werd. Hij vroeg de vrouw ermee te stoppen, maar in plaats van te stoppen met filmen keek ze hem arrogant aan en filmde gewoon door. Pas bij 'wegwezen!' droop ze af.

Nabestaanden

Meerdere omstanders hebben volgens de hoofdagent de reanimatie gefilmd. Er zijn zelfs beelden aangeboden aan de krant Brabants Dagblad, maar die zijn daar gelukkig niet op in gegaan. Het is natuurlijk ook gewoon toegestaan, filmen op de openbare weg. Alleen is het gewoon verschrikkelijk dat sommige beelden van het ongeluk al online staan, nog voordat de slachtoffers of nabestaanden hiervan op de hoogte zijn. "Er zijn nabestaanden die via zo'n filmpje erachter zijn gekomen dat hun vader is overleden. Dat is écht niet oké."

Kijkersfile

Dat er aan de andere kant van de weg een file ontstaat omdat de bestuurders allemaal naar het ongeluk aan het kijken zijn, speelt al langer. Alleen gaan de bestuurders het nu ook filmen, waardoor ook hun rijgedrag gevaarlijk wordt. Dus ook daar waarschuwen politieagenten voor.

BEKIJK OOK: Politie Roermond redt hondje uit bloedhete auto

Wist je dat je Libelle.nl ook gewoon kunt blijven volgen vanaf je vakantieadres? Als je binnen de EU op vakantie gaat, valt dataroaming (meestal) onder je bundel. Zo hoef je ons niet te missen vanaf de camping of je strandbedje!

Bron: NRC. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden