null Beeld

Prachtige foto van Nederlandse Dick (34) vliegt de wereld over: “Nooit verwacht”

Dick van Duijn (34) uit Noordwijk is in één klap wereldberoemd geworden. Of nou ja, zijn vreselijk schattige foto van een eekhoorn is wereldnieuws. "Dit had ik nooit verwacht", vertelt hij ons. 

Faye Heijnis

Zeker gezien hij een hobbyfotograaf is, die fulltime achter een viskraam in Noordwijk staat. Hoe is dit zo gelopen?

Van visboer naar fotograaf

Dick heeft samen met zijn broer een stockfotobedrijf, Hollandpix. Meer voor erbij, want Dick werkt samen met zijn ouders fulltime in de familie-viskraam. Maar zodra de zomer voorbij is, duikt hij weer vaker achter de lens om plaatjes te schieten. En een van die plaatjes die hij onlangs schoot, zet nu zijn wereld op z'n kop.

Eekhoorns bestuderen

Een prachtige foto van een eekhoorn die met z'n oogjes dicht aan een bloem ruikt, vliegt momenteel de wereld over. Inderdaad: gemaakt door 'onze' Dick. "Mijn broer en ik waren drie dagen in Wenen, speciaal om hier de grondeekhoorns te fotograferen", vertelt hij ons. "De eerste dag hebben we uitgebreid hun gedrag bestudeerd. De tweede dag zijn we volop gaan fotograferen. Toen het licht 's avonds twee uur voor zonsondergang heel mooi werd, kwam een van die eekhoorns tevoorschijn en ging hij aan die bloem ruiken." Dick legt uit dat de grondeekhoorns wel vaker aan bloemen ruiken, om vervolgens aan de blaadjes te gaan knabbelen.

Aanvragen vanuit Amerika tot en met Italië

Toen hij de foto maakte, wist Dick meteen dat hij zojuist een heel prachtig moment had vastgelegd. "Eenmaal thuis bekeek ik de foto's in het groot op de computer en daar was de foto nóg mooier." Op Facebook leverde zijn parel al behoorlijk wat likes op. "En toen ik 'm later ook op Instagram zetten, werd-ie al snel overal gedeeld en werd ik benaderd door een Engels persbureau."

Zo geschiedde dat de eekhoornfoto van Dick opgepikt werd door onder meer The Daily Mail, The Daily Mirror en The Sun. En de belangstelling wordt alsmaar groter: ook in Amerika verscheen het kiekje in Fox News en bij NBC. De aanvragen om de foto op een ansichtkaart of poster af te drukken, stromen binnen. "Vanuit Mexico, Argentinië, Italië", somt Dick verder op. "Dit had ik nooit verwacht."

Glimlach op sterfbed

Dat zijn foto zo geliefd is en hem naar zijn broers verwachting duizenden euro's op gaat leveren, is natuurlijk top. Maar Dick smelt vooral bij de bijzondere verhalen over wat zijn kiekje teweegbrengt onder mensen. "Zo hoorde ik over een Italiaanse vrouw die in haar sterfbed ligt. Toen haar dochter mijn foto van de eekhoorn liet zien, verscheen er een glimlacht op haar gezicht. Hoe bijzonder."

Carrièreswitch

Dick heeft gelukkig (nog) geen sterallures en staat met liefde achter zijn haringkar in Noordwijk. Maar overweegt hij een carrièreswitch naar fulltime fotograaf, nu zijn werk zo succesvol is? "Als ik er een goede boterham mee kan verdienen, zeker. Dit is in ieder geval een goed begin."

Hier kun je nog meer prachtige foto's van Dick bewonderen.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Hollandpix, Instagram

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden