null Beeld

Premier Rutte: “hou vol, alleen samen krijgen we corona onder controle”

Woensdagavond hield premier Rutte samen met minister Bruins wederom een persconferentie. Terwijl de echte duidelijkheid rondom de corona-maatregelen pas 28 april komt, schroomde hij niet om al licht op de situatie en de daarbij behorende regelgeving te schijnen.

Online redactie Libelle

"Hoe beter we ons aan de maatregelen houden, hoe groter de kans is dat er ruimte komt voor versoepelingen", aldus Rutte.

Volhouden

Premier Rutte stak van wal door ons op het hart te drukken dat we vol moeten houden, aangezien het voorzichtig de goede kant op lijkt te gaan met het heersende coronavirus. "We zien dat de maatregelen effect hebben. We blikken dus alvast vooruit op 28 april. Blijven we in de intelligente lock down na die tijd of kunnen we versoepelen? Het is logisch dat iedereen zich dat afvraagt, want de maatschappelijke en economische impact van de maatregelen is groot", aldus Rutte.

Overgangsfase

De premier benadrukte dat we ondanks de lichte verbetering niet moeten verwachten dat alles na de 28e weer normaal is. "Na 28 april wordt er een besluit gen0men, dus deze periode is een tussenweek. Wel is duidelijk dat er een overgangsfase komt, en dat de maatregelingen niet zomaar opgeheven worden, áls dit al gaat gebeuren eind deze maand", verklaarde hij.

Ankerpunten

Voor het nemen van besluiten rondom eventuele versoepeling, wordt er de komende week gekeken naar 3 ankerpunten. Minister Bruins verklaarde wat deze punten inhouden. Allereerst besprak hij de druk op de zorg. "In de ziekenhuizen lijken we over de piek heen te zijn. Als dit zo blijft kan de capaciteit naar beneden op de IC, waardoor andere zorg hervat kan worden.", aldus Bruins.

Tweede app

Hij vervolgde door de bescherming van ouderen en kwetsbaren aan te kaarten. "We zien in verpleeghuizen hoe lastig dit is. Dat er tijdelijk geen bezoek is toegestaan, is zeer ingrijpend. Wat medisch noodzakelijk is, kan de menselijke behoefte aan contact in de weg zitten." En tot slot noemde hij de verspreiding van het virus zelf. "Onderzoek kan helpen om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Op dit moment worden kansrijke ideeën voor een tweede app onderzocht. We moeten zoeken naar de juiste balans. We houden afstand van elkaar, maar houden oog voor elkaar", besloot minister Bruins.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: NPO. Beeld: Brunopress

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden