Rechter beslist: rechtszaak tegen prins Andrew gaat door Beeld ANP / AFP
Rechter beslist: rechtszaak tegen prins Andrew gaat doorBeeld ANP / AFP

Prins Andrew levert koninklijke titels in vanwege misbruikzaak

Prins Andrew hoeft niet meer aangesproken te worden met de titel koninklijke hoogheid. Zojuist is bekendgemaakt dat de schandaalprins afstand neemt van zijn koninklijke en militaire titels.

randy andy

Renée MulckhuijseANP / AFP

Dit heeft te maken met de misbruikzaak waaraan Randy Andy maar niet aan kan ontsnappen.

Prins Andrew geeft koninklijke titels op

In een statement laat Buckingham Palace weten dat koningin Elizabeth de hertog van York haar goedkeuring en toestemming geeft om zijn titels in te leveren. Ook laat het koningshuis weten dat Andrew de komende tijd geen openbare taken op zich neemt en zich als burger verdedigt in de rechtszaak.

Misbruikzaak

Virginia Giuffre beschuldigt prins Andrew ervan dat hij haar meerdere keren seksueel heeft misbruikt toen ze nog maar 17 jaar oud was. De vrouw zou als tiener één van de slachtoffers zijn geweest van Jeffrey Epstein, die haar vervolgens voor seksuele handelingen ‘uitleende’ aan Andrew. De Britse prins ontkent de aantijgingen en zei eerder zelfs in een interview dat hij haar nog nooit had ontmoet, ondanks het feit dat de twee op meerdere foto’s samen te zien zijn.

Giuffre besloot vorig jaar om Andrew alsnog aan te klagen. Hij en zijn advocatenteam deden echter hun best om een rechtszaak te voorkomen. Zo haalden ze het feit aan dat Giuffre in 2019 al een schikking heeft getroffen met Jeffrey Epstein, waardoor het ‘niet gerechtvaardigd’ zou zijn om hem voor de rechter te roepen. Ook stelden ze dat de rechtszaak niet rechtsgeldig was, omdat deze is aangespannen in de Verenigde Staten, terwijl Giuffre in Australië woont.

Deze pogingen zijn allemaal voor niks geweest, want de rechtszaak gaat gewoon door. Voor koningin Elizabeth zal het ongetwijfeld een grote nachtmerrie zijn, aangezien dit betekent dat haar zoon zich moet gaan verantwoorden en eventuele schadevergoeding op haar kosten moet gaan betalen.

Bron: NOS

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden