Rechter beslist: rechtszaak tegen prins Andrew gaat door Beeld ANP / AFP
Rechter beslist: rechtszaak tegen prins Andrew gaat doorBeeld ANP / AFP

schandaalprins

Prins Andrew ontkent seksueel misbruik, zo blijkt uit nieuwe documenten

Hij zei dat hij zich niet schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van Virginia Guiffre en dat onderstreept hij nu nog eens officieel: in de papieren die het juridische team van prins Andrew bij de rechtbank van New York indiende, ontkent de hertog van York de aantijgingen.

Renée MulckhuijseANP / AFP

Of Andrew nu wordt vrijgesproken van de beschuldigingen of niet, de schade is al aanzienlijk. Zo pakte zijn moeder hem onlangs zijn koninklijke en militaire titels af. Voor een prins in Groot Brittannië, waar titels je veel macht en status geven, een absolute ramp voor je ego én imago.

Gedwongen sex met Andrew

De documenten zijn onderdeel van de civiele zaak die Virginia tegen prins Andrew aanspant. Ze zegt twintig jaar geleden als minderjarige door Jeffrey Epstein gedwongen te zijn om drie keer sex te hebben met Andrew. Ze spande eerder zaken aan tegen de hertog van York én verloor deze, dus het is de vraag hoe het deze keer afloopt.

Belangrijke punten op een rij

Een paar belangrijke punten in de zaak: allereerst zegt Virginia sex te hebben gehad met Andrew in de woning van Ghislaine Maxwell in Londen, in de woning van Jeffrey Epstein in New York en op diens privé-eiland Little Saint James, waar het er vaak schaamteloos aan toeging.

De schadevergoeding voor Virginia wordt geraamd op zo’n 16 miljoen euro - mits ze de zaak wint. Het proces vindt later dit jaar plaats. In 2019 trof Virginia al een schikking met de inmiddels overleden misbruikmiljardair Jeffrey Epstein. Toen ging het om een bedrag van ‘maar’ 500.000 dollar. Desondanks mag deze zaak toch doorgaan van de rechter. Voor zover bekend neemt koningin Elizabeth alle kosten op zich. Mocht het zover komen, dan zal zij waarschijnlijk de schadevergoeding aan Virginia betalen.

In de schikking tussen hem en Virginia stond ook dat ze geen stappen mocht ondernemen tegen de entourage van Jeffrey, waaronder royals en politici. Daar geeft de rechter in deze zaak geen gehoor aan.

Ondertussen zit Ghislaine Maxwell vast in New York, waar ze als rechterhand van Epstein een gevangenisstraf van 65 jaar boven het hoofd heeft hangen. Andrew erkent dat hij bevriend was met Jeffrey Epstein, maar ontkent zijn relatie met Ghislaine. Daar denken sommige bronnen anders over. Volgens een oud-paleismedewerker onderhield de schandaalprins een romantische relatie met haar en kwam ze soms tot wel vier keer per dag langs.

Verder ontkent ‘Randy Andy’, zoals hij in Engeland jarenlang werd genoemd vanwege zijn playboystatus, dat hij regelmatig te gast was in de huizen van Epstein.

Tot slot eist Andrew in de documenten een juryrechtspraak over alle rechtsgronden die in de aanklacht worden genoemd. Volgens de Amerikaanse advocaat Lisa Bloom is dit een PR-stunt van de prins, omdat Virginia eerder al om een juryrechtspraak vroeg.

Hoe nu verder?

Terwijl het prins Andrew én zijn koninklijke familie steeds heter onder de voeten wordt in afwachting van de rechtszaak, is er voor nu werk aan de winkel. Beide partijen, Virginia als aanklager en Andrew als gedaagde, hebben tot 13 mei om getuigen op te roepen. De bevindingen moeten daarna voor 15 juli bij de rechtbank worden ingediend. Vervolgens moet de rechter zich erover buigen. Lewis Kaplan, de rechter in deze zaak, denkt dat het proces op z’n vroegst in september en anders in ieder geval voor het einde van dit jaar begint.

Bron: De Telegraaf

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden